Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox Pro 2018. - događanja otvorena za javnost

Uz zatvorenu četverodnevnu radionicu za 12 izabranih autorskih projekata iz 11 zemalja te središnji događaj cijelog programa - Pitching forum, ZagrebDox Pro će ugostiti neke od najrelevantnijih dokumentarista današnjice koji će govoriti o aktualnim društvenim i filmskim temama te predstaviti tehnološke novine iz svijeta filmskog snimanja. Održat će se sedam događanja otvorenih za javnost…
vrijeme: 25.02.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebdox.net/hr
Pitching Forum
Četvrtak, 1.3., od 10:00 – 14:00 / Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 3
 
Pitching forum središnji je događaj ZagrebDox Pro-a otvoren za javnost na kojem će se predstaviti 12 odabranih dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja iz 11 zemalja. Poslije četverodnevne pripremne radionice, sudionici će predstaviti svoje projekte pred panelom sastavljenim od TV urednika, predstavnika filmskih festivala i fondova, distributera i producenata.  Mentori radionice su Leena Pasanen, direktorica festival DOK Leipzig, te Stefano Tealdi, redatelj i producent. Pitching forum moderirat će Stefano Tealdi.
 
Majstorska predavanja
 
Talal Derki: Snimanje u neprijateljskom okruženju

Utorak, 27.2. u 17:15, Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 5
 
Talal Derki je sirijski redatelj koji živi u egzilu u Berlinu. Film O očevima i sinovima (2017.), svojevrsni nastavak njegovog nagrađivanog prvijenca Povratak u Homs (2013), pobjednički je dokumentarac ovogodišnjeg filmskog festivala u Sundanceu. Derki je proveo više od dvije godine snimajući džihadiste u selu na sjeveru Sirije pretvarajući se da je i sam simpatizer, a rezultat je film koji donosi nevjerojatan portret obiteljskog života i odrastanja u razorenoj i radikaliziranoj zemlji. U sklopu majstorskog predavanja Talal Derki govorit će o svom jedinstvenom pristupu filmskom stvaranju te emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama kao i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini.
 
Claude Lanzmann
Četvrtak, 1.3. u 17:15, Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 2
 
Legendarni francuski redatelj i producent dokumentarnih filmova Claude Lanzmann najpoznatiji je po devet i pol sati dugačkom filmu Shoah (1985) koji se snimao devet godina, a koji mnogi smatraju najvećim filmom o Holokaustu svih vremena te jednim od najboljih dokumentaraca uopće. Desetljećima prije ovog epskog naslova, Lanzmann je bio jedan od ključnih članova pariškog poslijeratnog intelektualnog kruga koji su predvodili Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre te jedan od urednika njihova glasila Les Temps Modernes. U razgovoru s direktorom festivala Nenadom Puhovskim, Lanzmann će otkriti sve o svojim velikim postignućima, strastima te svjetonazorima.
 
Studije slučaja
 
Anna Zamecka: Iza kulisa debitantskog filma 'Pričest'
Ponedjeljak, 26.2. u 17:15, Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 5
 
U studiji slučaja, poljska redateljica Anna Zamecka, govorit će o procesu rada na svom debitantskom filmu Pričest (2017)čiji je izuzetno uspješan festivalski put prošle godine između ostalog okrunjen i Nagradom Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film. Pričom o svakodnevnom životu djevojke iz disfunkcionalne obitelji koja mora odrasti prije vremena, Pričest progovara o ljepoti odbačenih, snazi slabih i potrebi za promjenom kada se to čini nemogućim. Zamecka će u svom predavanju otkriti kako istovremeno biti u ulozi redateljice, producentice i jedne od montažera vlastitog filma te će se osvrnuti na etičku odgovornost pretapanja tuđih života u slike.
 
Miha Čelar: iOtok
Srijeda, 28.2. u 17:15, Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 5
 
iOtok je transmedijski dokumentarni projekt Mihe Čelara, nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji i jedan od prvih te vrste u regiji. Projekt iOtok sastavljen je od četiri autonomna dijela: interaktivne web platforme, mobilne aplikacije proširene stvarnosti, full motion video igre i cjelovečernjeg dokumentarnog filma. U studiji slučaja Miha Čelar prenijet će svoje trogodišnje iskustvo u režiji i produkciji ovog projekta, izazove i prednosti direktne komunikacije s ciljanom publikom te se osvrnuti na dobre i loše strane pojedinih kreativnih odluka.
 
Eva Mulvad: Autorski dokumentarci
Petak, 2.3. u 17:15, Kaptol Boutique Cinema, Dvorana 5
 
Danski dokumentarni film već godinama je sinonim za kvalitetu, inovaciju i hrabrost, a novi danski naslovi neizostavan dio selekcije svih važnijih svjetskih festivala. Jedna od prominentnih predstavnica ove kinematografije, nagrađivana redateljica Eva Mulvad, hrvatskoj publici je poznata po svojim biografskim dokumentarcima Neprijatelji naše sreće (2006) i Dobar život (2010). U svom predavanju, Mulvad će govoriti o vlastitom pogledu na proces nastanka autorskih dokumentaraca i pokušati odgovoriti na pitanje kako kaotičnu i neuređenu stvarnost pretvoriti u koherentnu i tematski zaokruženu filmsku priču.
 
Panel i diskusija
 
Uzlet srpskog dokumentarizma: Suradnja, splet povoljnih okolnosti, ili…?
Srijeda, 28.2. u 18:30, Festivalski centar (Centar Kaptol, Nova Ves 17)
 
Srpska dokumentarna scena u posljednje tri godine doživjela je pravi procvat i u autorskom i u produkcijskom smislu. U prosincu 2015. godine osnovano je Udruženje DokSrbija – Dokumentaristi Srbije, čiji su napori, između ostaloga, doveli do bolje organiziranih izvora financiranja u suradnji s Filmskim centrom Srbije, kao i do povoljnijih ugovora za otkup domaćih dokumentarnih filmova s Radiotelevizijom Srbije. I srpski dokumentarni filmovi u ovom su razdoblju dosegli značajne međunarodne uspjehe: od Dubine dva Ognjena Glavonića koji je imao svjetsku premijeru na Berlinaleu 2016. godine, do nedavnog trijumfa filma Druga strana svega Mile Turajlić na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, IDFA-i… O čimbenicima koji su doveli do ovih uspjeha, uz već spomenute redatelje Ognjena Glavonića i Milu Turajlić, govorit će direktor Filmskog Centra Srbije Boban Jevtić, redatelj Boris Mitić, predsjednica Udruženja DokSrbija u 2017. godini i producentica Jovana Nikolić te redateljica Biljana Tutorov. Panel će moderirati Robert Tomić Zuber.
 
Prezentacija

Sony predstavlja: Kamera Venice
Ponedjeljak, 26.2. u 18:00, Festivalski centar (Centar Kaptol, Nova Ves 17)
 
Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony u partnerstvu s AVC–om predstavlja najnoviju opremu i iznimne rezultate koji se postižu novom Sony tehnologijom u stvarnim uvjetima. Ove godine na ZagrebDox Pro-u Sony će ponosno predstaviti filmsku kameru nove generacije s naprednim fullframe senzorom, fantastičnom koordinacijom boja i jednostavnim upravljanjem. U sklopu prezentacije upoznat ćemo VENICE 6k – filmsku kameru koju su snimatelji dizajnirali za snimatelje. Predstavljanje je namijenjeno svima, a posebno filmskim profesionalcima.
 
Ulaz na sva događanja je besplatan, a više informacija o programu ZagrebDox Pro možete pronaći na službenim stranicama: www.zagrebdox.net
 
 
ZagrebDox Pro financijski podržavaju potprogram MEDIA Kreativne Europe, Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.