Preskočite na glavni sadržaj

Pola stoljeća 'Kršćanske sadašnjosti'

Najveći hrvatski crkveni izdavač, 'Kršćanska sadašnjost', koju je u razdoblju Jugoslavije pratio glas najvećeg katoličkog izdavača od Beča sve do Vladivostoka, obilježit će pedeset godina od ustanovljenja u četvrtak 22. veljače, priopćeno je. 
vrijeme: 22.02.2018.
url: http://www.ks.hr/

U tih pedeset godina bilo je velikih postignuća, ali i prijepora i poteškoća s komunističkim vlastima i s crkvenim krugovima i vlastima, iz kojih je Kršćanska sadašnjost "izišla jača i čista obraza", dodaje se u priopćenju.

Toga datuma, 1968. godine, dekretom zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Šepera, osnovana je crkvena ustanova s imenom "Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije 'Kršćanska sadašnjost'", nakon što je skupina znamenitih teologa, od kojih se kasnije izdvojila tzv. „zagrebačka trojka" - Tomislav Janko Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić i Josip Turčinović - 1966. godine pokrenula časopis „Svesci – Kršćanska sadašnjost", podsjeća se u priopćenju koje je medijima dostavio pomoćnik direktora don Anton Šuljić.

Bio je to formalni početak djelovanja nove ustanove za kojom je čeznula Crkva, Crkva koje je bila stiješnjena komunističkim represijama, koja se nalazila u teološko-kulturnoj krizi i u posvemašnjem zakašnjenju za teološkom misli na katoličkome Zapadu, kaže se.

Nakon održavanja Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) krenulo se sa "Svescima" čiji je cilj bio „da pomogne što brže, što istinskije i plodonosnije kročenje Koncila kod nas“ te da se nadoknadi ono što je Crkvi u Hrvatskoj nedostajalo, kako bi se i sam Koncil mogao razumjeti i istinski prihvatiti, ističe se.

Obilježavanje obljetnice počet će "Teološkim četvrtkom" 22. veljače 2018. o temi "Kršćanska sadašnjost i koncilska obnova u nas", a središnja proslava bit će u utorak, 12. lipnja, kada će se održati znanstveni kolokvij o temi "Vjera i kultura", prirediti prigodna akademija i slaviti euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, navodi se u priopćenju KS-a.

Kršćanska sadašnjost d.o.o. najveći je hrvatski crkveni izdavač i nakladnik je Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, udžbenika, literature za djecu kao i audiovizualnih sredstava i pomagala. Svojim bibliotekama i periodikom KS pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja.

Osim izdavačkom i nakladničkom djelatnosti, KS se bavi organizacijom skupova, među kojima se više desetljeća ističe "Teološki četvrtak", znanstvenih simpozija, sudjeluje u raznim nacionalnim i biskupijskim vjerskim okupljanjima, a aktivna je i na medijskome području, kaže se. K tome, KS je od svojih početaka značajno prisutna na europskim i domaćim sajmovima knjiga, a u katoličkim i kršćanskim strukovnim organizacijama zauzima važno mjesto.

Centar KS prvih deset godina djelovanja razvio je razgranatu djelatnost te postao vrlo snažan pokret pokoncilske obnove. Tijekom narednih godina nizale su se nove biblioteke da bi danas dosegle broj od 38 biblioteka i više nizova te šest periodičkih publikacija.

Nakon izdanja tzv. Zagrebačke Biblije (1974.), KS je tiskala više prijevoda Novoga zavjeta, posebice poznatoga Duda-Fućakovog, te je izdala cijeli niz Biblija, od tzv. Franjevačke do Jeruzalemske i Ekumenske Biblije, a velik uspjeh postigla je i izdavanjem Ilustrirane Biblije mladih, koja se u KS-u tiskala u 11 svjetskih jezika te se distribuirala posebice po zemljama iza tzv. "Željezne zavjese". Svojevremeno je KS upravo i s tog razloga nazivana najvećom katoličkom izdavačkom kućom od Beča sve do Vladivostoka, kaže se.

U razdoblje demokratskih promjena KS je ušla s vrlo razgranatom djelatnosti i velikim planovima, ali se suočila s nenadanim gubitkom duše i pokretača svoga djelovanja Josipa Turčinovića, koji je umro 3. listopada 1990. godine.

U novi vijek KS je ušla kao crkvena ustanova Zagrebačke nadbiskupije koja nastavlja svoje temeljno poslanje na području izdavaštva i nakladništva, zaključuje se u priopćenju koje najavljuje obilježavanje pola stoljeća Kršćanske sadašnjosti. (Hina)