Preskočite na glavni sadržaj

'Slatko je, med nije; Grko je, pelin nije', gostujuća izložba u EMZ

Gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja Split - Slatko je, med nije; Grko je, pelin nije. O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji - bit će postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 15. veljače do 15. travnja 2018. Otvorenje izložbe je 15. veljače u 19 sati.
 
vrijeme: 15.02.2018.
mjesto: Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14
url: http://www.emz.hr
Na otvorenju će posjetitelji imati prilike upoznati se s načinom rada zagrebačkom maslinarskog instituta, degustirati čaj od maslinova lista te saznati o vrijednosti i snazi maslinova ulja kao prehrambene i zdravstvene namirnice.

Na izložbi koja progovara o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, bit će predstavljen niz radnji potrebnih za polučiti cijenjeni završni proizvod – maslinovo ulje. Kronološkim redom izložba započinje predstavljanjem običajnih praksi berbe koja po tradiciji počinje oko blagdana Dušnog dana (2. studenog), zbog čega je diljem maslinarskih područja zabilježena uzrečica Mrtvi dan – skale van!
Poseban dio izložbe predstavlja tradicijsku preradu maslina u malim količinama. Masline bi se najprije samljele u ručnom kamenom mlinu, toću ili valjavcu, nakon čega bi se samljevena masa koštica i mesa (tisto) tiještila nogama u kućnim okvirima, najčešće u konobi. Suvrstica ovog načina ručno je tiještenje – valjkom za tijesto ili pak golim rukama, o čemu će posjetitelji biti detaljno informirani tijekom posjeta ove iznimne izložbe (...)
Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade „na malo“ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina. Izložbom se također želi ukazati i na upotrebu ulja u prehrani i zdravlju, kao i na određena narodna vjerovanja i godišnje običaje u kojima maslina ima vrlo važnu ulogu, kao što su primjerice, božićni i uskrsni običaji.

Opširnije