Preskočite na glavni sadržaj

Moderni ukrajinski crtež - izložba

U galeriji MORH-a "Zvonimir" u Zagrebu, u srijedu, 6. prosinca 2017. s početkom u 17 sati, otvara se međunarodna izložba „Moderni ukrajinski crtež“ u organizaciji Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj. 
vrijeme: 06.12.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija MORH-a Zvonimir, Bauerova 33
url: https://www.morh.hr/

Na izložbi „Moderni ukrajinski crtež“ bit će izloženo stotinjak djela suvremenih ukrajinskih grafičara, Myhajla Krasnyka, Bohdana Pikulyckyja, Bohdana Pilipuška, Romana Romanišyna, Oleha Denysenka, Jurija Savtera, Vasylja Savčenka, Serhija Savčenka, Kateryne Sade, Aljone Semčyšyna, Oksana Stratyjčuka, Hanne Hod’kove, Bohdana Soroka, Serhija Hrapova, Olene Semčyšyn, Hrystyna Jaroša i Darija Lisenka.

Većinu predstavljenih radova nije moguće pronaći u muzejima, a radove za izložbu ustupili su sami autori, kolekcionari i privatne galerije.

Ukrajinski crtež bio je i ostaje dio europske umjetničke paradigme. Na izložbi su predstavljene dvije generacije grafičara, koji ne samo da su preuzeli tradiciju prethodnih naraštaja, nego formirali i svoj vlastiti jedinstveni umjetnički  jezik koji je razumljiv i u Ukrajini i u inozemstvu. Na izložbi se mogu vidjeti različite tehnike crteža, kao što su bakropis, linorez, cinkografija, litografija, monotipija, suha igla.

Ukrajinske umjetničke tradicije XX. i početka XXI. stoljeća formirale su se u tijesnom kontaktu s europskom tradicijom. Mnogi ukrajinski umjetnici stekli su europsko obrazovanje, razvijavši kasnije klasičnu metodologiju donoseći nove ideje u ukrajinske umjetničke institucije. Mladi su umjetnici tako dobivali inspiraciju za usporedbu univerzalnih umjetničkih principa s etničkim i nacionalnim aspektom, uključujući značajne linije ukrajinskog modernizma kao što su neobizantizam, neobarok, kubofuturizam, art deco. Ta bliska međunacionalna povezanost odredila je svrhu i orijentaciju izložbe „Moderni ukrajinski crtež“.

Izložba je otvorene za posjetitelje od 6. do 20. prosinca 2017. godine, a može se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.