Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni najbolji hrvatski mladi plesači suvremenog plesa

Mia Čorak Slavenska, najprestižnije natjecanje mladih plesača u dobi od 6 godina na više, održano po jedanaesti puta u Zagrebu ovog vikenda u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom 'Glazba i pokret'.
vrijeme: 26.11.2017.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://www.hgm.hr/

U organizaciji Hrvatske glazbeni mladeži, te okupljenih 57 sudionika iz cijele Hrvatske, natjecanje je pokazalo izniman talent, trud, zalaganje i darovitost mladih zaljubljenika u plesni pokret, ali i pokazalo najbolje što u ovom trenutku u plesnom stvaralaštvu suvremenog izričaja Hrvatska ima. Natjecanje se održalo uz veliku potporu i suradnju s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Centrom za kulturu Trešnjevka i partnerom ArtHill agencijom
 
Najbolja plesačica natjecanja Mia Čorak Slavenska, koje se ove godine održalo po jedanaesti puta je Elena Beganović iz Velike Gorice, odlučili su članovi žirija u sastavu: Desanka Virant, Zagorka Živković, Jasna Čizmek Tarbuk, Branko Banković i Bosiljka Vujović Mažuran. Nagradu je uručio Dinko Bogdanić, osnivač natjecanja.
 
Titulu najperspektivnijeg plesača natjecanja Mia Čorak Slavenska pripala je Bruni Videka iz Splita.
 
Ujedno su dodijeljene nagrade najboljim plesačima u A kategorija 6 do 10 godina, B kategoriji od 11 do 13 godina, C kategoriji od 14 do 15 godina, te D kategoriji od 16 godina.
 
U A kategoriji svi sudionici su dobili priznanja i nije biran najbolji plesač.
 
Najbolja plesačica od 11 do 13 godina je Ema Šlogar iz Zagreba, u kategoriji od 14 do 15 godina titulu najbolje je ponijela plesačica Mia Bošnjak iz Velike Gorice, dok su u kategoriji od 16 godina slavili plesačica Elena Beganović (nositeljica i titule Najbolji plesač natjecanja Mia Čorak Slavenska) te plesač Marino Jakovčević iz Splita.
 
Natjecanju je nazočio i Remus Dimache, solist baleta HNK iz Splita, kao mentor nekolicine natjecatelja, a voditelj je u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu u  kojemu se održava svako ljeto Radionica suvremenog plesa. Prvonagrađeni u B, C i D kategoriji dobili su za nagradu i sudjelovanje na ljetnoj Radionici suvremenog plesa 2018. godine upravo u Grožnjanu.
 
Hrvatska glazbena mladež više od šezdeset godina svog iznimno aktivnog djelovanja usmjerila je i na otkrivanje nadarenost kod mladih, te im sustavno pruža potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice u svom umjetničkom izričaju.
 
Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za kulturu obrazovanje i šport, Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime - Mia Čorak Slavenska - natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.
 
Nagrađene plesačice i plesači dobili su i vrijedne nagrade sponzora Green&More RAW proizvođači organskih krem medova, NTS-a, Atlantic-a, Olivala - hrvatske prirodne kozmetike te Essilora, vodećeg svjetskog proizvođača naočalnih leća.