Preskočite na glavni sadržaj

Dijalog (Oblik odgovora) - Yane Čalovski i Hristina Ivanoska

Izložba Dijalog (Oblik odgovora) u Muzeju suvremene umjetnosti drugi je dio trodijelne serije izložbi u okviru projekta Oblik odgovora. Otvorenje će se održati u subotu, 25. studenoga u 19 sati. 
vrijeme: 25.11.2017.
mjesto: Zagreb, MSU, Zbirke u pokretu, 3. kat
url: http://www.msu.hr

Izložba okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske poput radova “We are all in this alone” iz Makedonskog paviljona na 56. Bijenalu u Veneciji (2015.), “Unspoken” iz Malmö Konstmuseuma, (2015.), “To fold within as to hide”  prikazanog u Bauhaus Foundation Dessau, (2015.), i “A form of an answer” iz Sculpture Spacea, NY, (2016.). Prilikom izlaganja u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, umjetnici navedene radove i dijelove radova rearanžiraju in-situ, stvarajući novi kontekstualan okvir u prostoru stalnog postava. Na taj način razvijaju fragmentaran meta-narativ, kao “retrospektivan” pogled koji putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze, kao dijalog koji presijeca vlastitu umjetničku praksu. Izložba se otvara monumentalnom instalacijom “We are all in this alone” koja uključuje zidni crtež, arhitektonski nacrt, radove na papiru i tekst, a nastavlja se kao skokovita panorama labavo povezanih radova, arhiv umjetničkih radova u kontinuiranom dijalogu, razvijajući prostor izložbe, riječima Miška Šuvakovića kao neizvjesnu atmosferu konceptualiziranih i nekonceptualiziranih mogućnosti, odluka, simbolizacija, riješenja, proklamacija, zanemarivanja (brisanja), slučajnih izbora…

Yane Čalovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici, a njihova umjetnička praksa kompleksna je i kontekstualna. Bave se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, političke stvarnosti, kako bi kreirali nove scenarije i nova znanja. Radove realiziraju u rezličitim medijima od crteža, teksta do objekta, instalacije i videa. Predstavljali su Makedoniju na Bijenalu u Veneciju 2015. godine.
Individualno ili zajedno sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama – MUMOK, Vienna; Kunsthalle Bregenz, Salzburger Kunstverein; Akbank Art Center, Istanbul; Tate Britain, London; European Kunsthalle, Cologne; The Drawing Center, New York; Museum of Contemporary Art – Skopje, ŻAK | BRANICKA Gallery, Berlin; National Museum of Contemporary Art (MNAC), Bucharest.

Kustosica: Branka Benčić
Organizacija: Tihomir Milovac, MSU Zagreb i Vanja Žanko, Nomad
Produkcija: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Nomad
Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Skopje
Partneri: Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost i Press to Exit Project Space 

Izložba je otvorena do 4. velječe 2018.

Opširnije