Preskočite na glavni sadržaj

5. Zagrebački harfistički festival

Peti Zagrebački harfistički festival ove se godine održava od 21. do 26. studenog na nekoliko reprezentativnih glazbenih lokacija u gradu, a u šest dana, uz već poznata imena domaće scene, hrvatskoj će se publici kroz devet koncerata predstaviti istaknuti harfisti iz Austrije, Velike Britanije, Turske, Mađarske i Srbije.  
vrijeme: 21.11.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebharpfestival.com/

Festival organizira Umjetnička organizacija Hathor s ciljem popularizacije harfe, a dosad je u Zagrebu predstavio soliste poznatih svjetskih orkestara poput Pariške i Berlinske filharmonije, te milanske Scale i Boljšoj teatra.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju Mimari, Palači Dverce, dvorani Muzičke Akademije te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na devet koncerata publika će i ove godine dobiti priliku poslušati izvedbe harfista koji su tijekom svoje karijere osvajali prestižna svjetska harfistička natjecanja, najavili su organizatori.

Peto izdanje festivala koji na šest dana pretvara Zagreb u središte harfističkog svijeta prvi će puta ugostiti harfisticu Anneleen Lenaerts, solisticu Bečke filharmonije, čiji je nastup sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra u petak 24. studenoga najavljen kao najvažniji koncert Festivala.

Kao još jedan koncert za pamćenje organizatori izdvajaju gostovanje Andrewa Lawrencea – Kinga iz Velike Britanije, koji će na zatvaranju festivala u nedjelju 26. studenoga nastupiti uz Hrvatski barokni ansambl na svojoj baroknoj harfi s dva reda žica.

Vodeći svjetski izvođač barokne glazbe svoje će znanje podijeliti na besplatnom predavanju na Muzičkoj akademiji koje će biti otvoreno za sve zainteresirane.

Iz Turske u Zagreb dolazi Sirin Pancaroğlu, koja će izvesti program na čengu; tradicionalnoj turskoj harfi, maloj harfi s kukicama te pedalnoj harfi.

Mađarska harfistica Csilla Guylas koja je prošle godine oduševila publiku djelima "Plesovi za keltske harfe", ove će godine održati predavanje o Kodaly metodi. U prostorijama srpskog kulturnog društva, svoje će umijeće pokazati  harfistički duo Milena Stanišić i Ljiljana Nestorovska iz Beograda.

Festival harfe, jedini takav festival u Hrvatskoj, ugostit će i Zagrebu već poznata imena domaće scene. Tajana Vukelić Peić i Biserka Krčelić zajedno s ansamblom Glazbene Staze slušatelje će provesti najljepšim putevima glazbe. U muzeju Mimari nastupit će solistica Zagrebačke filharmonije Mirjam Lučev Debanić na harfi i Martin Draušnik na violini, koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, a predstaviti će se i ansambl mladih harfista.

Profesorica harfe s Muzičke akademije u Zagrebu Diana Grubišić Ćiković komorno će nastupiti sa Tamarom Coha Mandić na flauti u Palači Dverce, a predstavit će se i Akademijina klasa harfista.

Uz solističke i komorne recitale na harfi vrhunskih svjetskih harfista solista s hrvatskim orkestrima i ansamblima, vrlo važno mjesto u festivalskom programu zauzimaju seminar, radionice i stručni skupovi za mlade i profesionalne harfiste.

Ove godine, po prvi puta održat će se radionica "Harfist na jedan dan", gdje će se svi zainteresirani moći pobliže upoznati s harfom, a  u tome će im pomoći harfisti sudionici festivala.

"Misija organizatora je popularizacija harfe, dostupnost kulture svima te edukacija za mlade harfiste. Naša je želja da se svakodnevno približavamo vodećim svjetskim institucijama za glazbeno obrazovanje i pružimo mladima mogućnost učenja u njihovoj zemlji", poručuje ravnateljica festivala Tajana Vukelić Peić.

Pokrovitelj festivala je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. (Hina)