Preskočite na glavni sadržaj

Ida Blažičko dobitnica nagrade Premio in Sesto

Akademska kiparica Ida Blažičko dobitnica je nagrade Premio in Sesto za mladog umjetnika, za skulpturu naziva 'Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cicada'.
vrijeme: 11.11.2017.
mjesto: Fondazione Ado Furlan, Pordenone, Italija; San Vito al Tagliamento

Skulptura izvedena u nehrđajućem čeliku trajno je postavljena u javnom prostoru talijanskog grada San Vito al Tagliamento (Friuli-Venezia Giulia).  

Umjetnica povodom osvojene nagrade samostalno izlaže i u Fondaciji Ado Furlan (Pordenone, Italija) u čiju kolekciju će biti uvršten i njezin rad.

O autorici:

Ida Blažičko (1985., Zagreb) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, a tijekom studija boravila na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhouu, gdje je i predavala na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i umjetničke instalacije u pejzažu (2010. – 2013.), doktorirala je s disertacijom na temu “Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment” (2012.). U rujnu 2017. godine kao gost predavač na Kineskoj akademiji umjetnosti priredila je izložbu studentskih radova Biomimetics: Art, Nature, Space. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika “Vjetar” (Šangaj, 2011.) i “Vjetar II” (Hangzhou, 2012.). Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu doktorirala je s disertacijom “Biomimetika u službi umjetnosti” (2016.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi kao umjetnička suradnica na ALU u Zagrebu od 2016. godine.

http://www.palinsesti.org   
http://www.fondazioneadofurlan.org/