Preskočite na glavni sadržaj

'Remix', multimedijalna izložba

U galeriji Pikto u srijedu 15.11.2017. u 19 sati, otvara se multimedijalna izložba Remix koja se između ostalog bavi pitanjima autorskog prava i kreativnih sloboda. Autori izložbe su umjetnici Anja Maleć i Slobodan Tomić.   
vrijeme: 15.11.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Pikto, Branimirova 29 (Branimir centar)

Kustosice izložbe i autorice teksta su Anja Tomljenović i Petra Šarin, a izložba ostaje otvorena do 01. prosinca 2017. 

Kaotični svijet koji nas okružuje pokušavamo si objasniti određenim postupcima poput narativnosti, uvodeći tako u njega red i stabilnost. Nepregledne zbirove informacija sortiramo u kronološke slijedove kako bismo uspostavili kontrolu nad nekim sadržajem. Međutim, što učiniti kada naracija izostane, a elementi narativa postanu naizgled proturječne sekvence? Što kada ostanemo bez priče?
Za početak, oslonimo se na promatranje procesa kao jednakovrijedne kategorije. On je ključna stavka za Anju Maleć i Slobodana Tomića, koji dijele zanimanje za istraživački proces i analitički pristup mediju kojim se bave. Novi mediji i digitalna kultura zajednička su polazišna platforma za autore, no njihovi se interesi odvajaju u dva različita kolosijeka: Maleć istražuje aproprijaciju i pitanje autorskih prava, dok Tomić proučava „pukotine“ i nove prostore na presjecištu fizičkog i virtualnog svijeta. Odnos autentičnog i reprodukcije; originala i kopije (koji na određen način reprezentira relaciju stvarno-digitalno); autorskih prava i kreativne slobode, samo su neka od pitanja koja u svojim istraživanjima otvaraju Maleć i Tomić, stavljajući relativno poznato uporište u naraciji u drugi plan. Njihove ideje remixaju se i nadilaze granice i prostor jednog rada, kao raznovrsni rezultati promišljanja o navedenoj tematici, i objedinjuju se u antinarativnosti, antimimetičnosti i disperziranim ponavljajućim sekvencama sadržaja.

https://www.facebook.com/events/370452140079641/