Preskočite na glavni sadržaj

Promovirana knjiga 'Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja'

Knjiga “Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ autora don Antona Belana, Generalnog vikara Kotorske biskupije, promovirana je u petak u crkvi Svete Klare u Kotoru.
vrijeme: 04.11.2017.

Knjigu je predstavio akademik, povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić iz Splita, koji je istakao da crkva Gospa od Zdravlja u svijesti građana Kotora nekada a i danas bila izuzetno važna, kao hodočasnička crkva, kao dio kolektivne svijesti cijelog Kotora i Bokokotorskoga zaljeva.

„Ona je nije nastala samo u XV. i XVI. stoljeću već se dograđivala pa je tako dobila u XVIII. stoljeću zvonik i slikoviti trijem s pogledom na Kotor i dio zaljeva. Kada se prilazi Kotoru prvo se vidi crkva Gospa od Zdravlja i tvrđava Svetog Ivana a grad tek kada ste unutar zidina", rekao je.

Crkva Gospe od Zdravlja je zanimljiva što se u njoj nalaze dvije grobnice, obitelji Bolica i Luković, koje su zadužile Kotor i njegovu povjesnu baštinu.

U crkvi je i mramorni oltar koji je prenijet iz zatvorene crkve Svetog Nikole 1819. iz Kotora. Kako je napisao don Belan crkvi se prilazilo slikovitim putem kojim treba prijeći 520 stuba, a na putu su i četiri male kapelice.

"Knjiga ne evocira samo povijest izgradnje crkve ili ono dragocijeno što je u njoj sačuvano, već govori o povijesti hodočašća, puta, o ulozi i značenju koju je ta crkva imala u Kotorskoj biskupiji i među vjernicima“, kazao je Tomić.

Kroz prikaz knjige akademik Tomić je upozorio na kult Gospe od Zdravlja, koji ima ishodište u Veneciji u Srednjem vijeku za vrijeme kuge, a koji se proširio na tadašnju cijelu Dalmaciju, nakon čega su sagrađene istoimene crkve u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Kotoru. (Hina)