Preskočite na glavni sadržaj

Premijerom 'Dvostrukog portreta' otvara se novi festival Dance Inn

Premijerom predstave 'Dvostruki portret' Isabelle Schad i Saše Božića u Zagrebačkom plesnom centru u petak počinje novi 'pop up' festival suvremenog plesa i kazališta Dance Inn.
vrijeme: 13.10.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: https://www.danceinn.org/

Prvo izdanje festivala održava se tijekom vikenda na temu "Portret u plesu" i do 15. listopada donosi tri plesne predstave, uz "Dvostruki portret"  izvest će se "Love Will Tear Us Apart" Saše Božića i Petre Hrašćanec i "Od tada do sada" Aleksandre Janeve Imfeld i Pravdana Devlahovića.
 
"Dvostruki portret" njemačke koreografkinje i izvođačice Isabelle Schad u Zagrebu će se izvesti prije premijere u Njemačkoj, tom predstavom nastavlja seriju radova u kojima kreira precizne osobne portrete specifičnim pristupom tjelesnosti plesača, modelirajući ritam i energiju u koreografsko iskustvo, te postavlja pitanja o nasilju i senzualnosti, ulozi temporalnosti, odnosu prema sebi koji se proširuje na drugoga i u svijet.
 
Predstava "Love Will Tear Us Apart" najdugovječnija je i najuspješnija hrvatska plesna predstava Saše Božića i Petre Hrašćanec, dosad izvođena u Parizu, Bruxellesu, Milanu, Lileu, Dublinu i Ljubljani. Taj je solo prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec, žanrovski smješten između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.
 
Projektom "Od tada do sada" renomirani hrvatski plesači i koreografi sa svjetskom karijerom, Aleksandra Janeva Imfeld i Pravdan Devlahović, obilježavaju 25 godina svoje karijere. Riječ je o njihovom autorskom djelu u kojemu uprizoruju trenutke iz sjećanja na zajednički rad na sceni, u dvorani i oko nje, kao svojevrsnom prostoru za zajedničku 'nostalgiju u pokretu'.
 
"Dance Inn želi mobilizirati plesače, djelatnike u kulturi i performere, a ima namjeru svake godine u svega par dana raspraviti i staviti u suodnos suvremeni ples i neku drugu granu umjetnosti, temu, te otvoriti polje za raspravu o stanju umjetničke proizvodnje u izvedbenim umjetnostima, načinima recepcije iste i daljnjim potencijalima povezivanja umjetnika koji djeluju u različitim formatima proizvodnje suvremene umjetnosti", izjavio je umjetnički direktor festivala Saša Božić u povodu prvog izdanja.
 
Taj bi inovativni festivalski koncept trebao ubuduće, ovisno o temi, okupljati europske i hrvatske umjetnike, umjetničke kolektive i institucije s ciljem obuhvaćanja šire kulturne zajednicu u kratkom vremenskom trajanju.
 
U okviru festivala održat će se i razgovor "Portret u suvremenoj umjetnosti',  koji će okupiti znanstvenike i stručnjake te studente zagrebačke likovne , plesne i dramske akademije, a moderirat će ga Leonida Kovač. 
Festival će u ovoj godini imati dva izdanja - od 13. do 15. listopada u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te od 8. do 10. prosinca u suradnji s Teatrom &TD. (Hina)