Preskočite na glavni sadržaj

ZFF - crnogorska kinematografija u popratnom programu

Petnaesti Zagreb  Film Festival, koji će se održati od 11. do 19. studenog, u svom popratnom programu 'Fokus: Crna Gora', donosi izbor recentnih filmova crnogorske kinematografije.
vrijeme: 11.11.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zagrebfilmfestival.com/hr

"Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore, čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj, odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa", najavljeno je sa ZFF-a.
 
"Istovremeno s osnivanjem Filmskog centra filmovi neke nove generacije crnogorskih autora uvršteni su u programe prestižnih europskih festivala što pokazuje da se u susjednoj državi stvara nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu", dodaje se.
 
Prikazat će se nekoliko recentnih filmova duge i kratke forme među kojima se ističu ostvarenja Ivana Marinovića "Igla ispod praga" i novi kratki film "SOA" Dušana Kasalice, nagrađen specijalnim priznanjem žirija ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu.
 
U programu je i film "Ispod mosta, među stijenama" Pavla Simonovića za kojeg kritičari kažu da je vratio žanr trilera u crnogorsku kinematografiju, te film crnogorskih 'Pajtonovaca', humorističke grupe "The Books of Knjige" pod punim nazivom "The Books of Knjige: Slučajevi pravde".
 
Krimi-komedija u režiji Zorana Markovića već je proglašena najboljom ove vrste još od vremena Jugoslavije, a u njoj glume brojne regionalne glumačke zvijezde poput Nikole Kolje Pejakovića, Nebojše Glogovca, Zorana Kesića i Stefana Bundala.
 
S istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika, u sklopu programa Dan LUX filma prikazat će se tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta.
 
Ove je godine riječ o hitovima koji su poharali festivalske programe i osvojili brojne nagrade, "Vestern" Valeske Grisebach, "120 otkucaja u minuti" Robina Campilloa i "Laponska krv" Amande Kernell.
 
Premijerno prikazan u Cannesu "Vestern" se istaknuo na europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i sve jače ksenofobije. Producentica filma je Maren Ade, redateljica prošlogodišnje filmske senzacije i dobitnika nagrade LUX, "Toni Erdmann".
 
"Laponska krv" se opisuje kao gorko-slatka priča o odrastanju, a govori o rasizmu švedske države tridesetih godina prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film je snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell, a premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.
 
Film "120 otkucaja" snažna je i dirljiva priča o akcijama pariškog ogranka ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a.
 
Osobno se prepliće s političkim u ovoj erotičnoj i emotivnoj drami koja je na festivalu u Cannesu osvojila Veliku nagradu žirija, a film je i francuski kandidat za ovogodišnjeg Oscara, napominje se u najavi.
 
U popratnom programu "Festivali pod reflektorom" programeri nekoliko europskih festivala i ove su jeseni izabrali filmove za publiku Zagreb Film Festivala, donoseći presjek recentnih dugih i kratkih igranih filmova Sarajevo Film Festivala, programa Directors' Fortnight festivala u Cannesu, Sofia Film Festivala, te iz programa Kino Mediteran Festivala mediteranskog filma Split. (Hina)