Preskočite na glavni sadržaj

Vinko Šaina / Slikar svjetla

Danas, 22. rujna, s početkom u 19 sati, u Gradskoj galeriji Labin, otvara se samostalna izložba Vinka Šaine pod nazivom 'Slikar svjetla', te predstavljanje umjetnikove monografije. Osim u prostoru Gradske galerije, izložba biti će postavljena i u Galeriji Alvona, te u galerijskom prostoru Narodnog muzeja Labin, a može se razgledati do 21. listopada.
vrijeme: 22.09.2017. 19,00
mjesto: Labin; Gradska galerija Labin, Ulica 1. maja 5
url: http://www.uciliste-labin.hr
Likovnu monografiju predstaviti će autori, dr. sc. Berislav Valušek i prof. Roberto Tessari.

Vinko Šaina rođen je 1953. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, Odjel grafike, 1972. godine. Član je HDLU-a Zagreb, HDLU-a Istre i HZSU-a. Izlagao je od 1971. godine na pedesetak samostalnih izložbi (Labin, Pula, Rovinj, Rijeka, Poreč, Torino, Imperia, Feltre, Kirchdorf, Imola, Roette, Graz, Malinska, Umag…) i gotovo dvije stotine skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Labin, Pula, Split, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Novi Sad, Beograd, Udine, New York, Montevideo, Buenos Aires, Sao Paolo, Chaco, Comodoro, Manzano, Vittorio Veneto, Leoben, Eisenstadt, Stuttgart, Beč, Trst, Pariz, Lisabon…), a sudjelovao je i u radu brojnih likovnih kolonija.


Osim slikarstvom, bavi se i galerijskom djelatnošću od 1986., a u restauriranom spomeniku kulture, crkvi Gospe Karmelske, 1993. utemeljio je galeriju “Alvona”. Dužnost predsjednika HDLU-a Istre obnašao je u razdoblju od 1996. do 1999.O njegovu radu snimljen je 2009. dokumentarni film u produkciji HRT-a.Za svoj stvaralački rad višestruko je nagrađivan. Njegova likovna djela nalaze se u brojnim muzejsko-galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.