Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektivnom izložbom „Tomislav Gotovac Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“ otvara se novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Dovršena je prva faza uređenja prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u dijelu prostora H-objekta u Benčiću. Uređeni dio prostora otvara se velikom retrospektivnom izložbom „Tomislav Gotovac Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“
 
vrijeme: 22.09.2017.
 
Retrospektivna izložba „Tomislav Gotovac Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, dio je programske linije Doba moći projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. i tom se izložbom, koja će biti otvorena u petak, 22. rujna 2017. u 20.00 sati, ujedno za građane otvara dio prizemlja i prvi kat tzv. H-objekta u kvartu kulture u Benčiću, što predstavlja dovršetak prve faze uređenja novih prostora u koje je uselio riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.
 
Prva Gotovčeva retrospektiva
 
Cjelokupni program retrospektivne izložbe koji će trajati do 26. studenog 2017., pored radova Tomislava Gotovca u novim prostorima MMSU-a, obuhvaća i širi spektar događanja, od Dana otvorenog performansa Rijeka pod nazivom „Akcija!“ i filmskog programa u Art kinu pod nazivom „Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!“ preko programa Art Kampa Empeduja pod nazivom „Nahranite spomenike dok su živi!“ posvećenog Tomislavu Gotovcu ili pak studentske izložbeD-Day / Polazište: Gotovac“, sve do radionica namijenjenih djeci.
 
Ovaj su program danas najavili ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Slaven Tolj, direktorica tvrtke Rijeka 2020. d.o.o. osnovane za provedbu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020., Emina Višnić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i kustosice retrospektivne izložbe Toma Gotovca Ksenija Orelj i Nataša Šuković.
 
Kako je naglašeno, velika retrospektivna izložba Toma Gotovca značajan je događaj za Rijeku, ali i znatno širu regiju jer kao prva Gotovčeva retrospektiva, sedam godina nakon njegove smrti, donosi do sada najobuhvatniji presjek umjetnikova opusa. Izložba je postavljena u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac iz Zagreba i obuhvaća različite medije i umjetnikove faze, kombinira novije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa. Također, izložba se sa svojih stotinjak radova ne zadržava samo unutar galerijskih zidova, već se proteže u kino dvoranu i na ulicu.
 
Bogat popratni program
 
Spomenutim proširenim programom ova manifestacija izdvaja Gotovčev lik kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to sam rekao.
Filmski program u Art kinu Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!“ koji će se prikazivati utorkom (26.9.,3.10.,17.10.,31.10., 14.11. i 21.11.) u 18.00 sati u osam cjelina nudi presjek Gotovčeve filmske prakse, od eksperimentalnih i strukturalnih filmova, kolažnih filmskih eseja i ready-made filmova do filmova proširenim sredstvima – hepeninga i performansa.
Studentska izložba „D Day“ koja se otvara u petak, 6. listopada u 20.00 sati u Galeriji SKC@Klub Palach i ostaje otvorena do 15. listopada usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu.
Dani otvorenog performansa Rijeka „Akcija!“,  koji će se održavati od 22. do 25. rujna, donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. Ovaj popratni program predstavlja sljedeće pozvane umjetnike: Milo Moiré, Lala Nomada, Karl Salzman, NSK-Irwin, Josip Maršić i Zoran Medved, koji će izvesti performanse i akcije što se bave tijelom kao okidačem društvene stvarnosti. Direktorica arhiva bečkog akcionizma, Eva Badura-Triska, otvorit će razgovor o akcionizmu i povući paralelu s radom Tomislava Gotovca kao dijelom zbirke MUMOK/Muzeja moderne umjetnosti u Beču, dok će Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i kustos, održati predavanje o kulturno-umjetničkim praksama u političkim sistemima od 1960-ih godina nadalje.          Umjetnička manifestacija Art Kampa Empeduja „Nahranite spomenike dok su živi!“ održat će se u četvrtak, 21. rujna 2017. u Beach baru Empeduja na plaži Bivio od 12.00 do 02.00 sata i u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Tomislava Gotovca a.k.a Antonija G. Lauera. Program predstavlja zajednički boravak umjetnika i stvaranje radova na lokaciji plaže Bivio koja se proglašava Plažom Antonija Lauera i na kojoj će se u navedenom periodu održati performansi i koncerti.
Popratni program uključuje i vodstva kroz izložbu srijedom (11.10., 18.10., 25.10, 8.11., 15.11. i 22. 11.) s kustosicama izložbe Ksenijom Orelj i Natašom Šuković, kustosicom Korom Girin te višom muzejskom pedagoginjom Milicom Đilas, odnosno utorkom (31.10 i 14. 11. te 21.11.) sa Suzanom Marjanić, etnologinjom i Marinom Tkalčić, muzeologinjom, te Darkom Šimičićem, voditeljem Instituta Tomislav Gotovac.
Također, održavat će se i razgovori o filmovima te subotnje radionice za djecu Grupno uživanje (7. 10., 21. 10. i 11. 11. od 11.00 do 12.30 sati), a naglasak svih popratnih programa je  na zajedničkom saznavanju kuda idemo i kuda se kretao Tomislav Gotovac.
 
Otvorenje novih prostora MMSU-a – dovršena prva faza uređenja
 
Valja reći i da je ova prva retrospektiva Toma Gotovca ujedno i prva izložba koja se postavlja u novim prostorima riječkog MMSU-a na novoj lokaciji ovog muzeja, u kvartu kulture u Benčiću. Naime, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uselio je u novi prostor, u H-objekt bivše tvornice Rikard Benčić, koji je u jednom svom dijelu adaptiran što predstavlja prvu fazu uređenja ovog prostora namijenjenog MMSU-u. Riječ je o uređenju dijela prizemlja i prvog kata ove zgrade, dok će se ostali dijelovi, odnosno ostatak prizemlja, drugi kat i potkrovlje H-objekta, uređivati u drugim fazama i razvijati usporedo s programom Muzeja. Uređenje ove prve faze uređenja financirano je proračunskim sredstvima Grada Rijeke u iznosu od 6,8 milijuna kuna.
 
Najava programske linije Doba moći projekta
Rijeka-Europska prijestolnica kulture
 
Buđenje Benčića kao riječkog kvarta kulture započinje upravo ovim useljenjem jedne od riječkih kulturnih ustanova i otvaranjem velike izložbe koja prati otvorenje novih prostora muzeja. Gotovčeva retrospektiva ujedno je i prva najava programskog pravca "Doba moći" u okviru Europske prijestolnice kulture kojem je funkcija umjetničkim projektima istražiti svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha.  Navedeno je bilo u najužem fokusu Gotovčevog interesa. Njegov anarhičan tretman svakodnevice, kontriranje kolektivnim mitovima i pisanju povijesti po receptu vladajućih struktura, pretresanje odnosa između pojedinca i autoriteta, linije su koje se provlače kroz većinu Gotovčevih radova, pa se čak i sam podnaslov izložbe („Kuda idemo ne pitajte“) referira na metaforu pojedinca zasićenog ideologijama.