Preskočite na glavni sadržaj

Tatijev 'Praznik' otvara francuski rujan u zagrebačkoj Kinoteci

Filmskim ciklusom jednog od najznačajnijih francuskih redatelja Jacquesa Tatija od 13. rujna, nakon tromjesečnih projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac, program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca ponovno se prikazuje u Kinoteci.
vrijeme: 13.09.2017.
mjesto: Makarska
url: http://www.dokuma.hr

Za početak ciklusa odabran je Tatijev dugometražni film "Praznik" iz 1949., priča o seoskom poštaru koji po uzoru na američke kolege odluči poboljšati svoju uslugu no, umjesto aviona i helikoptera, njegovo je jedino prijevozno sredstvo bicikl.  
 
U filmu "Gospodin Hulot na odmoru" (1953.), koji se prikazuje u četvrtak, prvi put se pojavljuje simpatični lik iz naslova koji prkosi institucijama građanskog društva. 
 
Hulot u svojoj prvoj priči u starom automobilu stiže u normandijsko ljetovalište gdje svojim ponašanjem izaziva čuđenje i prigovore drugih gostiju. Film je postigao izniman komercijalni uspjeh, nagrađen je posebnom nagradom u Cannesu te je definitivno afirmirao Tatija kao filmskog autora. 
 
Dan kasnije na rasporedu je "Moj ujak" (1958.), za koji je Tati osvojio svog prvog Oscara (u kategoriji najboljeg stranog filma). Sada gospodin Hulot posjećuje sestru i njezina supruga u njihovoj ultramodernoj geometrijskoj vili Arpel opremljenoj najsuvremenijim tehnološkim napravama u kojoj sve savršeno funkcionira, sve dok se ne pojavi - Hulot. 
 
Film "Play Time" (1967.), Hulotova distopijska vizija Pariza u budućnosti, na programu u subotu, bio je u vrijeme svog nastanka najskuplji francuski film ikad snimljen. Prestižni British Film Institute (BFI) uvrstio je taj film na svoj popis najboljih filmova svih vremena.
 
Idući tjedan prikazat će se još "Trafic" iz 1971. godine, posljednji u kojemu se pojavljuje Hulot - ovaj put u vozilu koje je sam diziajnirao odlazi na sajam automobila u Amsterdam,  te "Parada" iz 1974., u kojemu Tati glumi klauna u cirkusu.
 
Kao redatelj, scenarist i glumac Tati je ostavio značajan doprinos francuskoj i svjetskoj komediji druge polovice prošloga stoljeća, a njegov lik gospodina Hulota, nespretnog i dobronamjernog osobenjaka u baloneru s lulom, kišobranom i šeširom još je danas omiljen među gledateljima diljem svijeta. 
Među autorima koji su isticali utjecaj Jacquesa Tatija nalaze se brojni istaknuti redatelji, od Godarda i Truffauta do Lyncha, a tragovi Hulota, kojega je sam i utjelovio, mogu se pronaći u mnogim filmskim likovima, od nspektora Clouseaua do Mr. Beana. (Hina)