Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ane Hušman 'Pripreme za film'

U Galeriji umjetnina u Splitu u utorak navečer otvorena je samostalna izložba Ane Hušman 'Pripreme za film'. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov. 
vrijeme: 05.09.2017.
mjesto: Galerija umjetnina u Splitu

Kustosica Ivana Meštrov je naglasila da se radi o medijskoj izložbi s obzirom na to da je Ana Hušman medijska umjetnica prisutna na našoj kulturnoj sceni već desetak godina koja uglavnom radi filmove.

"To su filmovi koji miješaju različite žanrove od dokumentarnog do eksperimentalnog. Ovdje se bavi dvjema tematikama, s jedne strane gotov film koji priča priču o transformacijama pejzaža kroz relaciju s jačinom vjetra. Drugi rad svjedoči o autoričinom procesualnom načinu gledanja filma kao takvog gdje onda klasični, linearni narativ razlaže u više fragmenata i priča neku priču", kazala je Meštrov.

Autorica Ana Hušman je objasnila kako se njezina prva samostalna izložba u Splitu sastoji od dva rada, prvi koji je nastao prije godinu i pol dana, zove se "Skoro ništa" i bavi se snimanjem na Korčuli, pitanjima turizma, pejzaža i ideje.

"Film je propitivanje i razmišljanje o tome što mi danas smatramo nekim reguliranim dijelovima prostora u kojima živimo, što je javni prostor, na koji način se odnosimo prema prirodi. To je više istraživanje u smislu audia i zvuka, te od toga što se kroz neki zvuk koji čujemo u nekom pejzažu može iščitavati o stvarima koje su se dogodile tijekom zadnjih 300 godina", kazala je Hušman.

Rekla je kako je izložbu pripremala tri godine, a osim prvog rada radnog naslova "Skoro ništa" drugi je "Šest puta sedam metara pripreme za film" i sastoji se od sedam videa koji su dijelovi filma u nastajanju. Jedna cjelina od toga je trominutni kratki film koji je cjelina za sebe, nastavila je Hušman dodavši da su ostali filmovi pokušaji i smjerovi u kojima ide.

Osim videa na izložbi je posjetiteljima ponuđen i katalog koji je nastao kao čitanka i priprema za film u kojem se može pročitati tekst kustosice Ivane Meštrov kao i tekst Petre Mileta, te određeni materijali koji se ne nalaze u filmu nego su rađeni isključivo za katalog.

Ana Hušman je docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge Restart gdje vodi program filmske edukacije za male i velike. Radovi su joj prikazani na brojnim filmskim festivalima, kao i na samostalnim i skupnim izložbama.

Njezini radovi su prikazani na 9. Gwanju Biennaleu (2012.), 25. i 56. Oktobarskom salonu u Beogradu (2012. i 2016.), "Skoro ništa" u riječkom MMSU (2016.), IFF Rotterdamu (2009.)i  DOK Leipzigu (2006.). Dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada za svoje radove "Plac" (2006.), "Ručak" (2008.) i "Nogomet" (2011.).

Izložba će ostati otvorena do 1. listopada. (Hina)