Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Triangl' u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik najavljuje otvorenje izložbe Triangl autorica - Milice Bravačić, Berte Miloš i Ivane Penjak Kasavica koje će se održati u petak, 4. kolovoza u Galeriji Flora u 21 sat. Izložba će trajati do 14. ovoga mjeseca.
vrijeme: 04.08.2017.
mjesto: Dubrovnik, Galerija Flora

Izložba triju umjetnica u Galeriji Flora dijaloškom metodom pretapa i asimilira različita autorska nastojanja u realizaciji iste namjere – lirskim pristupom svakodnevici referirati se na pozitivna ili negativna pitanja / probleme iz svog okruženja.Zapravo je već inicijalni spoj ovih autorica otkrio pripadnost jedinstvenoj taksonomskoj kategoriji prepoznatljivoj kroz naglašenu žensku poetiku koja nije nužno feministička.Svim radovima zajednički je aktivni odnos prema 'drugom' i 'drugačijem' kao i davanje uloge 'drugom' koji postaje svojevrsni medij u prenošenju osobnih stanja samih umjetnica.

Milicu Bravačić okupira pitanje kulturocida, sistematsko uništavanje spomenika kulture, u ratnim strahotama i političkim previranjima koje su, u posljednje vrijeme, zadesile zemlje Bliskog Istoka. U galeriji Flora predstavlja nam dio svog internacionalnog projekta nazvanog Tegula kojeg je osmislila zajedno s Irankom Nasim Simom i Britancem Karlom Kerridgeom. Gotovo istraživački rad Milice Bravačić usmjeren je prema izuzetno dekorativnom elementu – keramičkoj pločici, prateći njen put i razvoj kroz povijest. Prikupljajući raznovrsne uzorke ornamenata koji se pojavljuju na toj specifičnoj vrsti majolike koja je, osim utilitarne, imala naglašenu dekorativnu vrijednost, umjetnica je stvorila svojevrsne kataloge, prateći pojavu određenih motiva od samih izvedbenih početaka, preko mezopotamske produkcije, maurske pa sve do novovjekovnih primjera.Multiplicirajući i kolažirajući te dekorativne prototipove Milica stvara šarolike kompozicije u različitim medijima.

Berta Miloš ovom 'ženskom' dijalogu doprinosi serijom kolaža, vrlo reduciranog rukopisa. Koristi se isječcima kalendara s prikazima dupina i morskog plavetnila, motiva koji autorica bira s razlogom. Simbolika dupina, proricanje, mudrost i opreznost, miješa se s predodžbom o simpatičnom i omiljenom morskom sisavcu i on ovdje zapravo označava prijateljstvo. Kolaži su autorefleksivni, predstavljaju Bertin odnos poštovanja i ljubavi prema bližnjem i prihvaćanje drugačijeg. Na izabranoj 'slici' umjetnica jednostavno intervenira urezujući, rimskom kapitalom, ženska imena, ostavljajući praznine. Nesvjesno je započela ispisivati imena prijateljica, Žuve, Petra, Amela, ... i shvatila da je svima zajedničko, a njoj zanimljivo, to što su sve povjesničarke umjetnosti. Svaki od rečenih kolaža ima i svoj negativ, bijeli papir sa zalijepljenim istim imenima, odrescima tj. ostacima prethodnog rada.

Ovom kružoku u kojem se, nenametljivim jezikom, slavi odnos poštovanja i uvažavanja drugog, svakako neizostavno mjesto pripada Ivani Penjak Kasavica. Svojim dugogodišnjim umjetničkim projektom simptomatično nazvanim Sakupljačica ljubavi ona uistinu emanira svoj pozitivan odnos prema svekolikom univerzumu, ali kroz medij drugog, odnosno putem osobe koju portretira. U statičnom kadru izmjenjuju se portreti ljudi zatečenih na određenom mjestu, prema kojem ta sakupljačica ljubavi i naziva svoje video radove – Ljubav za Srđ, Ljubav za Split, Ljubav za Iž... U svega nekoliko sekundi portretirana osoba ima zadatak podijeliti i proširiti ljubav, ali u gotovo svakoj osobi prepoznajemo Ivanino zrcaljenje. Ovo je Ljubav za Floru! / Helena Puhara