Preskočite na glavni sadržaj

'Jadranski ciklus' Stanka Abadžića predstavlja se u Orebiću

Matica hrvatska Orebić najavljuje i poziva na otvorenje četvrte izložbe unutar programa Dani kulture Orebić 2017. pod nazivom 'Jadranski ciklus' eminentnog hrvatskog fotografa Stanka Abadžića, u petak, 04. kolovoza 2017. u 20 sati, u crkvi Anuncijati u Orebiću. 
vrijeme: 04.08.2017.
mjesto: Orebić

Jadranski Ciklus autora Stanka Abadžića ciklus je crno-bijelih fotografija snimljenih na raznim lokacijama, od Rijeke do Dubrovnika, zadnjih desetak godina. Crno-bijeli Jadran posvećen je prizorima (većinom) izvan turističke sezone, imaginarij oslobođen zaglušenosti bojama i glasovima, oslobođen vlastite prepoznatljivosti, smješten izvan svake euforičnosti i izdašne upotrebe palete svih postojećih boja. Na prvi pogled – snovita tišina, kao da jasno čujete svoje misli, one se prisjećaju, lokacija: nepoznata. Svaka fotografija jeste poput jedne nedovršene priče koja se savršeno uklapa u zbir čudesnih razglednica s mora, onog mjesta kojeg ste jednom sanjali.  Mi možda nikada nismo vidjeli ove prostore, ali ih intenzivno osjećamo i tako postajemo dio kolektivne želje koja planira odlazak na more, ono isto more sa Stankovih fotografija. Niti jedno drugo ne bismo mogli pravilnije zamisliti.

Fotografija Stanka Abadžića zaista je elegantna u svojoj posvećenosti da prikaže ljepotu ljudske običajnosti u protoku vremena. Njegovi kadrovi na tren zaustavljaju vrijeme i predodžbu o sanjanoj stvarnosti. Svaka pojedina fotografija trenutni je prizor svakodnevnice života na Jadranu koja dokumentirana u svojoj jednostavnosti i savršenoj kompozociji, odaje sve osim jednostavnosti.Iako nam tema i motivi djeluju statično, i oni se dinamiziraju u odnosu na prostore uslovljene svjetlošću i sjenom: prikazi igre u mladosti i dokoličarenja u starosti. Na tren, čini vam se kako prisustvujete svim onim mjestima za koja niste sigurni jesu li ikada i postojala. Gotovo svet je taj prostor između neba i mora, u njemu svi prizori jesu minijature stvarnosti koje se savršeno uklapaju u mozaik svevremenske emocije. Hoćemo li moći ponovno usnuti isto? /Tina Bikić, kustosica

Posjetitelji će izložbu moći razgledati od 04/08/ do 10/08., u periodu od 20h do 23h.



Program Dani kulture Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić ostvaruje se uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić.