predstavljanje, festival

Predstavljen program 25. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb


vrijeme: 09.06.2015. - 14.06.2015.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Tuškanac, Cineplexx Centar Kaptol

U kinu Europa jučer je predstavljeno 25. izdanje i najavljen bogat program Svjetskog festivala animiranog filma  - Animafest Zagreb, koji će ove godine prvi put spojiti kratkometražno i dugometražno izdanje. Tema ovogodišnjeg Animafesta je 'Alisa u zemlji čudesa', a festival se održava od 9. do 14. lipnja, u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Festival su predstavili umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković te članice selekcijskih komisija Petra Zlonoga i Ivana Bošnjak.

Vjera Matković uvodno je pojasnila odluku spajanja dugometražnog i kratkometražnog izdanja festivala, na koju je utjecao znatan porast produkcije filmova, uvjetovan dostupnošću tehnologije. 'Taj je porast produkcije postajalo sve teže pratiti u bijenalnom ritmu, pa je prelazak na godišnje izdanje bio nužan radi Animafestove konkurentnosti na međunarodnoj sceni i zadržavanja statusa jednog od vodećih svjetskih A festivala', kazala je producentica te izvijestila da je ove godine primljeno 1605 prijava iz 77 zemalja.

Za natjecateljske je programe odabrano 177 filmova koji su, sukladno novoj festivalskoj shemi, raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnih filmova, Daniel Šuljić, Nikica Gilić i Petra Zlonoga za natjecanje kratkometražnih i natjecanje hrvatskih filmova, Daniel Šuljić, Ivana Bošnjak i Marko Meštrović za natjecanje studentskih filmova, Lado Skorin za natjecanje namjenskih filmova i Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Daniel Šuljić i Petra Zlonoga predstavili su program kratkometražnog natjecanja, koji je, naglasio je Šuljić, i dalje centralni festivalski program, s najboljim terminom prikazivanja. Primjećuje međutim da velik broj produkcija ima sve kompleksnije produkcijske standarde, što je rezultiralo fantastičnim likovnim kreacijama (Storm Hits Jacket), ali i time da su, generalno, kratki filmovi postali duži pa je posljedično i konkurencija za ulazak u natjecanje bila oštrija a broj odabranih filmova manji (ukupno 38).

'Sa svojim je najnovijim filmovima u programu prisutno nekoliko velikih majstora kao što su dobitnici Animafestove nagrade za životno djelo Paul Driessen i Priit Pärn, a uz njih i domaći legendarni autori Zagrebačke škole animiranog filma Zlatko Bourek i Pavao Štalter. Tu su i redoviti gosti Animafesta, poput Andreasa Hykadea, Theodora Usheva ili Torill Kove, konkurentice za ovogodišnjeg Oscara, kao i brojni mladi autori, u svojim dvadesetima i ranim tridesetima, netom izašli s raznih studija animacije, s odličnim filmovima kojima dokazuju velik talent', naveo je umjetnički ravnatelj festivala.
Više o Animafestu - ovdje.

(M.K., 10.04.2015)

Tagovi: animafest