Preskočite na glavni sadržaj

Suvremeni mitovi, izložba Marina Marinića

U prostoru Gradske galerije 'Turnac' u Novom Vinodolskom u četvrtak, 20. srpnja.2017. u 21 sat, otvara izložba skulptura pod nazivom Suvremeni mitovi poznatog hrvatskog kipara srednje generacije Marina Marinića. Bit će izložen dio njegova novijeg ciklusa skulptura u poliesteru.
vrijeme: 20.07.2017.
mjesto: Novi Vinodolski, Gradska galerija Turnac

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti.  

U tekstu predgovora ona o Mariniću između ostalog kaže:

„Marin Marinić umjetnik je kojeg mnogi danas ubrajaju u jednog od najistaknutijih i ponajboljih hrvatskih kipara svoje generacije. Njegov likovni izričaj čvrsto se drži realizma i figuracije, pokazujući izrazitu osjetljivost prema klasičnim vrijednostima kiparskog metiera te posvećenost klasičnoj estetici. Utemeljeno na umjetnikovu urođenom osjećaju za kiparsku formu te za komunikaciju volumena s prostorom, ali i na znalačkom razgovoru s materijom, Marinićevo kiparstvo govori o kiparu strasti i snage; ekspresije i sugestivnosti; voluminoznosti i monumentalnosti (bez obzira na dimenziju skulpture). Isto tako, o kiparu haptičke ćulnosti – ali i nježne poetičnosti. Kiparu koji međutim, unatoč danas posvuda prisutnoj postmodernističkoj umjetničkoj praksi u suvremenoj skulpturi, koja „zahvaća u nove i „nekiparske“ materijale, nove medije, pokretne slike, agregatna stanja i „prostor kao volumen“ te teži dematerijalizaciji forme (prema R.Vukoviću), uvijek ostaje vjeran klasičnom kiparskom pristupu opipljivih volumena i razgovjetno strukturiranih formi. Pristupu gdje je klasično tretirana forma i realistički prikazana tema koja nosi priču za njega temelj, polazište - i izazov. Zato on inzistira na izrazito pročišćenom likovnom vokabularu i na uravnoteženoj kompoziciji, kao i na jednostavnosti, ali i asocijativnosti i forme i površine. Kad govori o svome kiparstvu, Marinić uvijek ističe: “Vjerujem u kiparstvo. Za mene ono je zanat svih zanata. Kiparstvo je moj medij i ja se na taj način glasam“. A kad se „glasa“, on to ipak radi u duhu svoga vremena i na način svoje generacije: društveno angažirano, kritički britko i provokativno, s dozom groteske i humora, provlačeći priču kroz neopopartistički stilski idiom. „Glasa“ se reagirajući svojim skulpturama na mentalne i društvene devijacije u društvu, na anomalije društvene sredine i na stanje životnog okoliša.“ / Višnja Slavica Gabout

Ukratko o autoru:

Akademski kipar Marin Marinić rođen je 1967. godine u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti, a potom 1993. godine diplomirao na kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Šime Vulasa. Trenutno radi u svojstvu stručnog suradnika na Katedri za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autor je nekoliko  skulptura postavljenih u javnim prostorima (instalacija Kikiriki /zajedno s kiparom Hrvojem Urumovićem/- Park stara Trešnjevka, Zagreb; Spomenik velebitskim divljim konjima, Zagreb; skulptura Joa Strummera, lidera legendarne grupe The Clash, Zagreb-Hatzova ulica). Isto tako, autor je skulpture-godišnje novinarske rock nagrade Crni mačak za 1998. i 1999. g. Uz to, radio je i na restauriranju mnogih objekata od posebne, nacionalne, kulturne i povijesne važnosti (napr. Zagrebačka katedrala). Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izložba će se moći razgledati u Gradskoj galeriji „Turnac“ u Novom Vinodolskom do 30. srpnja 2017., u radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan.