Preskočite na glavni sadržaj

HRT Glazba u sezoni 2017./2018.

Novu koncertnu sezonu ansambala Hrvatske radiotelevizije otvara Zbor HRT-a u ponedjeljak, 25. rujna, i to ugošćavanjem jednog od najboljih svjetskih zborova – Latvijskog radijskog zbora – na novoj lokaciji svojih nastupa, Hrvatskom glazbenom zavodu...
vrijeme: 25.09.2017.
url: http://glazba.hrt.hr
Nakon toga, u svojemu ciklusu, Zbor HRT-a održat će sedam samostalnih koncerata čije je programe, kao šef-dirigent od sezone 2017./2018., osmislio maestro Tomislav Fačini, a među kojima su zborske skladbe Petra Iljiča Čajkovskog, posveta Miroslavu Krleži, baština crkve sv. Tome u Leipzigu te tradicionalni božićni koncert. Zbor će ugostiti i trojicu vrsnih dirigenata: Roberta Homena, Holgera Specka i Nilsa Schweckendieka.

Maestro Tomslav Fačini umjetnički je ravnatelj i zajedničkog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Kanconijer, koji i u novoj sezoni, u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, dovodi birane soliste i majstorska vokalno-instrumentalna ostvarenja: Requiem Giuseppea Verdija, operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, oratorij Mesija Georga Friedricha Händela, Glagoljsku misu Leoša Janáčeka…

Dugogodišnji ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a – Majstorski ciklus – otvorit će nastup šefa dirigenta Simfoničara, Enrica Dinda, u dvostrukoj ulozi violončelista i dirigenta, u četvrtak, 5. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Sezona se nastavlja gostovanjima cijenjenih inozemnih i domaćih dirigenata među kojima su Ari Rasilainen, Mladen Tarbuk, Pavle Dešpalj i Pascal Rophé. Među solistima očekuje nas niz umjetnika koji uživaju svjetski ugled, od pijanista Aljoše Jurinića i Matije Dedića preko klarinetistice Sharon Kam i orguljaša Pavla Mašića do glasovitog violončelista Mische Maiskog.

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega šefa dirigenta Andreasa Marinella, kroz sedam koncerata ciklusa u Muzeju suvremene umjetnosti, predstavit će najbolje od hrvatskoga jazza, primjerice program posvećen novim skladbama domaćih autora ili suradnju s Tamarom Obrovac i njezinim ansamblom, a svojih 20 godina s Jazz orkestrom HRT-a obilježit će trubač Antonio Geček. Niz međunarodno afirmiranih glazbenika predvodi Jimi Tenor koji otvara ciklus 11. listopada, a gostovat će i Maurizio Giammarco, Guillermo Klein, Robert Bachner…

U ciklusu U ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a nudi sedam koncerata nedjeljom u Studiju Zvonimir Bajsić, uz brojne goste raznolikih žanrovskih opredjeljenja, od „kralja hrvatskog mjuzikla“ Alfija Kabilja kojemu će biti posvećena autorska večer, preko vinskih pjesma u povodu Martinja i novogodišnjih valcera, polki i drugih špelancija do suradnje s Oliverom!
*
Sezona 2017.-2018.
MAJSTORSKI CIKLUS 
KANCONIJER  
CIKLUS ZBORA HRT-a 
JAZZ CIKLUS
U OZRAČJU TAMBURE  

***
Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer u prodaji je od 19. lipnja do 14. srpnja te od 28. kolovoza do 16. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
Pretplata za ciklus Zbora HRT-a i Kanconijer u prodaji je na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda od 4. rujna do 17. listopada.
Za ciklus Jazz orkestra HRT-a ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, te dva sata uoči koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaz na koncerte iz ciklusa U ozračju tambure je slobodan uz prethodnu najavu na telefon 060 506 606 koji je aktivan tjedan dana uoči koncerta. 

(HRT)