Preskočite na glavni sadržaj

Luka Stojnić: Nevidljivost

U četvrtak, 1. lipnja, s početkom u 20 sati u Maloj galeriji u Poreču otvorit će se samostalna izložba Luke Stojnića. Izložba je organizirana u sklopu programa 'Tornaj se doma' te traje do 24. lipnja 2017.
vrijeme: 01.06.2017.
mjesto: Poreč; Mala galerija
url: http://www.culture-vision.com/

Nevidljivost je intencija, umjetnički smjer koji uzima u obzir mogućnost interakcije različitih formi vizualne umjetnosti: ilustracije / instalacije / stripa. Nevidljivost je izložba smišljena artikulacijom dviju osnovnih sekcija, prostora.
 
Prva sekcija, pod naslovom “Nevidljivost”, predviđa izlaganje 27 ilustracija nastalih 2016. i 2017. godine. Na zidovima linearno postavljene ilustracije okružuju u potpunosti tri “strukture” koje su u željezu, aluminiju te staklu i ugljenu.
 
Ilustracije, crteži u olovci i tušu (18 x 24 cm), podijeljene su u tri kategorije: “korovi u urbanom stanju” (cno – bijeli); “mahovine, lišajevi i plijesni u divljem stanju” (tirkizni); i “studije kamena u statičnom i pokretnom stanju” (crno – bijeli i tirkizni).
 
Strukture, “veliki sakupljači”, sastavljene su od triju kubusa (kocki) u staklu i alumijiu te su ispunjeni ugljenom. Kubusi su postavljeni pod različitim kutevima i visinama na posebnim, pažljivo projektiranim, željeznim podstavama. Vizualna funkcija stakla je u omogućavanju, puštanju viđenja crnog sadržaja kubusa (ugljena) a dok se istovremeno o staklo reflektiranju slike koje se oko kubusa pronalaze (pretežno lica posjetitelja izložbe).
 
Promišljenost, mentalno stanje, zapažanje detalja u određenim okruženjima i psihološkim stanjima. Priroda se prikazuje u svojoj primarnoj i primordijalnoj suštini: stanje i opstanak.
 
Druga sekcija, pod naslovom “jedna neartikulirana priča”, obuhvaća izlaganje 19 otisnutih reprodukcija crteža u olovci i tušu (29,7 x 21 cm). Slike su” kadrovi” koji samostalno funkcioniraju, ali koje, postavljene prema određenom redoslijedu, pripovijedaju povezanu priču, unatoč njenoj iskonski neartikuliranoj osobnosti. Priča je to čovjeka koji nalijeće na različita psihološka stanja što ga dovodi do određenih prostora i okolnosti putem kojih mu naviru promišljanja, a potom verbalno dolazi na površinu putem slike.