Preskočite na glavni sadržaj

'EUphony 2016 - poetski radiopis' iz ciklusa Oda-birano u finalu New York Festivals Awards

Radijski dokumentarac "EUphony 2016 – poetski radiopis" koji su za ciklus Oda-birano Prvog programa HRA ostvarili autori Iva Lovrec Štefanović i Zoran Brajević nalazi se među finalistima prestižne nagrade New York Festivals.  
vrijeme: 22.05.2017.
url: http://www.newyorkfestivals.com/radio/main.php?p=rp2017

O natjecanju

Jedinstvenost ovog natjecanja jest da se emisije ocjenjuju prema strogo određenim kriterijima, a nagrade ne dijele prema broju finalista nego prema vrijednosti svake emisije posebice, tako da je moguće da bude i više zlatnih, srebrnih ili brončanih odličja, ili pak niti jedno. Ocjenjivački sud cijelog natjecanja čini panel od 150 međunarodnih vrhunskih stručnjaka koji jamče razinu kriterija, a time i vrijednost nagrade. Potpuni rezultati natjecanja bit će poznati 19. lipnja prilikom svečane dodjele nagrada.

O emisiji

Polet i snaga devedeset mladih glazbenika studenata sa sedam glazbenih akademija na koncertnoj turneji u četiri grada sa izvedbama tri partiture – prije godinu dana uspješno ostvaren projekt iz niza EUphony pokazao je kako glazba može otvoriti vrata suživotu i prijateljstvu.

U vrijeme globalizacije koja više razdvaja negoli spaja ljude, u vrijeme kada se politika bavi kulturom a umjetnost biva pritisnuta da postane ekonomski isplativom robom – jedan je srednjoeuropski glazbeni projekt mladih oživio i oznažio pravi cilj muziciranja: zajedništvo u glazbi i glazbom, upoznavanje drugih i drukčijih, drugih glazbi i drukčijih kultura, te međusobni razgovor "univerzalnim jezikom koji spaja i oplemenjuje, te pokazuje kakav bi svijet trebao biti".

EUphony orkestar i njihova prošlogodišnja turneja koja je objedinila sedam glazbenih akademija i  nastupe u četiri grada, otvorila je put partiturama Blagoja Berse i Dore Pejačević (izvan Hrvatske gotovo nepoznate), uvrstivši ih uz giganta orkestralne raskoši Richarda Straussa i njegov "Heldenleben". Poled i snaga devedeset mladih glazbenika koji su zaokružili 1100 km turneje u prostoru nekadašnje (zajedničke) Austro-Ugarske monarhije, iz čijeg je vremena i program koncerta, pružili su izvrsnu priliku za radijsku reportažu radijskog tima (urednica Iva Lovrec Štefanović i tonmajstor Zoran Brajević) koji je opsežan materijal snimaka s pokusa i koncerata, te razgovora i izjava sročio u poetski radiopis za ciklus emisija glazbenih dokumentaraca Oda-birano na nacionalnom najslušanijem programu, Prvom programu HRA, inače posvećenom informativnim i obrazovnim sadržajima.

"Euphony 2016. - poetski radiopis"  bit će ponovno emitiran u ciklusu Oda-birano u utorak 30. svibnja u 18.15 na HRA1, a potom će biti dostupan u Slušaonici i na HRTi.