Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski festivali dobili EFFE Label 2017.-2018.

715 festivala iz 39 zemalja dobili su EFFE Label za 2017. i 2018. godinu kao oznaku izvrsnosti u području kulture na razini Europe. Među njima su i hrvatski festivali.
vrijeme: 17.05.2017.
url: http://www.effe.eu/

Riječ je o sljedećim festivalima: Đakovački rezovi, Dubrovačke ljetne igre, FAKS, Hartera, Cro Patria, Đakovački vezovi, Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, Jazz.hr, Karlovac Dance Festival, MAGfestival, Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Sedam dana stvaranja, Tjedan suvremenog plesa, Varaždinske barokne večeri, Visualia Festival, Vukovar Film Festival te Zagreb Book Festival.

Na nedavnom velikom okupljanju sudionika europske festivalske scene u Wiesbadenu predstavnici nekolicine nagrađenih hrvatskih festivala zajedno sa stotinama europskih kolega upoznali, umrežili i raspravili su o brojnim važnim pitanjima koja se tiču umjetničkih festivala u Europi danas. Ondje su bili i predstavnici Hrvatskog društva skladatelja, koje od početka projekta podržava EFFE Label i kao nacionalna kontaktna točka za sve zainteresirane festivale u Hrvatskoj.

U četvrtak, 4. svibnja, objavljeni su dobitnici labela za 2017. i 2018. godinu, a festivale je proglasio predsjednik međunarodnog žirija Sir Jonathan Mills. EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe (Europa za festivale, festivali za Europu) je europska oznaka izvrsnosti za festivale, a iniciralo ju je Europsko udruženje festivala (European Festivals Association), EFA.  Riječ je o međunarodnoj zajednici koja povezuje festivale posvećene umjetnosti, lokalnoj zajednici i Europi.  Istovremeno, funkcionira kao online pretraživač festivala na stranici www.effe.eu, namijenjen međunarodnoj publici koju zanimaju različita umjetnička područja.

“Međunarodni žiri nastupa s uvjerenjem da se širokom krugu raznolikih festivala treba dati prilika da budu dijelom projekta i da oblikuju ovu novu zajednicu festivala. Žiri je bio pod dojmom velike kvalitete, raznolikosti, izloženosti festivala brojnoj i raznolikoj publici te njihovoj predanosti da uključe sve dijelove društva. Također su istaknuli dosljedne umjetničke izbore koje umjetnički ravnatelji festivala donose kako bi potaknuli solidarnost, umjetnosti i umjetnike te otvorene rasprave.” (Čitava izjava dostupna je na www.effe.eu).

Na otvoreni poziv za prijavu za EFFE Label 2017-2018, stotine festivala prijavilo se kako bi pokazali svoju izvrsnost u području umjetničkog djelovanja, uključivanja zajednice te međunarodnog/europskog angažmana. 95 nacionalnih stručnjaka koje su angažirali nacionalni centri EFFE projekta, pregledali su i ocijenili prijave te proslijedili svoje procjene međunarodnom žiriju. Programiranje umjetnika u razvoju, ali i vrhunskih etabliranih umjetnika, inovativni pristup te potezi kojima “osvježavaju” festivalski identitet neke su od jakih osobina kojima je međunarodni žiri bio oduševljen.

“Europsko udruženje festivala uvjereno je u potencijal projekta EFFE: prigrliti i disati Europu kao ideju zajednice i uzajamnog razumijevanja i odgovornosti prema svijetu. Stoga se radujemo daljnjem razvijanju ovog europskog labela i dalje”, rekao je predsjednik EFA-e, Darko Brlek.

Dobitnici EFFE Labela za 2017. i 2018. godinu nalaze se u sklopu online kalendara festivala na stranici www.effe.eu, nudeći publici širom svijeta prozor u europsku živopisnu kulturnu scenu. (HDS)