Preskočite na glavni sadržaj

Prostorna instalacija Marka Šošića u Varaždinu

U četvrtak, 11. svibnja, s početkom u 18,30 sati, u Galerijskom centru Varaždin, a u sklopu MOP festivala multimedije, otvara se prostorna instalacija Marka Šošića pod nazivom 'Orion Somniator (Orion sanjač)'. Instalacija ostaje otvorena za razgled do 18. svibnja.
vrijeme: 11.05.2017.
mjesto: Varaždin
url: https://www.facebook.com/events/134801350393633
"Orion Somniator" (Orion sanjač) je ambijentalna instalacija se sastoji od slika načinjenih fosforescentnim pigmentom i moguće ju je vidjeti tek u potpunom mraku. Vizualnu komponentu podržavaju autorski audio i hidrolat na bazi eteričnih ulja, koji stvaraju meditativnu platformu za posjetitelje. Oni su i sami uključeni u instalaciju, jer kroz nju prolaze i neprestalno mijenjaju svoju vizuru. "Orion Somniator" je jedna od metoda interpretacije slike sna, a na čemu je autor i doktorirao 2015. godine na ALU Zagreb. Ovim radom želi se ukazati na važnost snova u našem životu, prostora vlastitoga bića kojega tako često zanemarujemo.

Instalacija je izvorno stvorena za Muzej vučedolske kulture, gdje je i predstavljena na proljetni ekvinocij 2016. godine, dan kada sazviježđe Oriona prividno nestaje za horizontom.

Marko Šošić (1975., Vinkovci), diplomirao je na ALU Široki Brijeg (BiH) 2001. godine, a stekao titulu dr. art. pri ALU, Zagreb, s temom "San - slikanje sna po neposrednom promatranju". Izlagao je na petnaest samostalnih i preko trideset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Radi kao viši asistent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.