Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus filmova u svibnju i lipnju u Kinoklubu Zagreb: Kultni srpski filmovi

Od 11. svibnja, četvrtkom u Kinoklubu prikazuje se ciklus kultnih srpskih filmova od 1960.-ih do 1990.-ih od kojih su neki pripadnici ‘crnog vala’, drugi jednostavne komedije, no svi su stekli svoje mjesto u pop kulturi zemalja bivše Jugoslavije pa se danas zbog svojeg značaja prepoznaju i kod nas.
vrijeme: 11.05.2017.
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Tru žrtava fašizma 14
url: http://kkz.hr/

Program: 

11.5. Skupljači perja (1967.), r: Aleksandar Petrović
 
Jedan od značajnijih filmova redatelja Aleksandra Petrovića, ali i 'jugoslavenskog crnog vala' općenito, govori o ljubavnim, etničkim i socijalnim odnosima Roma u jednom selu u Vojvodini. Dobitnik je Zlatne arene za najbolji film.
 
18.5. Nacionalna klasa (1979.), r: Goran Marković
 
Kultni film u kojem Flojd (Dragan Nikolić) nastoji pobijediti na automobilskoj utrci kako bi napredovao u karijeri.
 
25.5. Ko to tamo peva (1980.),  r: Slobodan Sijan
 
Komični film ceste o nevoljama putnika u jednom starom autobusu koji ih vozi na daleko putovanje u Beograd. Često se navodi kao jedan od najboljih filmova snimljenih na području bivše Jugoslavije.
 
01.6. Balkanski špijun (1984.), r: Dušan Kovačević, Božidar 'Bota’ Nikolić
 
Crna satira o Beograđaninu Iliji Čvoroviću koji postane toliko zaluđen paranojom i teorijama zavjere da pomisli da mu je susjed terorist te ga stoga počne špijunirati. Jedna od legendarnih uloga Danila Stojkovića. Dobitnik Zlatne arene za najbolji film.
 
08. 6. Tito i ja (1992.), r: Goran Marković
 
Dječji film za odrasle. Prikaz raspada iluzije o velikom vođi, maršalu Titu, snimljen za vrijeme rata 90-ih. Njegova simbolična pozicija čini ga spomenikom pale države i prigodnim krajem ciklusa.
 
Selektor programa je Marin Mandir. Autor vizuala je Dario Dević. Sve projekcije počinju u devet sati, a ulaz je slobodan!
 
Izvor: HAVC