Preskočite na glavni sadržaj

Peti Gunjačini dani - Kolokvij o Bribiru II

U sklopu Gunjačinih dana, međunarodni znanstveni skup naslovljen Kolokvij o Bribiru II održat će u petak i subotu, 5. i 6. svibnja, na Bribirskoj glavici.
vrijeme: 05.05.2017.
mjesto: Bribirska glavica
Na skupu sudjeluje dvadesetak uglednih arheologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i antropologa i iz Hrvatske, Norveške, Italije i Australije, a bit će to prigoda da se predstave rezultati najnovijih istraživanja, ali i obrađena starija građa. Iznimno važan arheološki lokalitet čija povijest seže u liburnsko vrijeme, a koji se sustavno istražuje, posljednjih je godina doveo do niza vrlo zanimljivih otkrića.
 
Među najnovijima je i upravo pronađeni ulomak s imenom kneza Branimira pronađen u kasnoantičkoj rotondi, sličnoj, ali starijoj od poznatog sv. Donata u Zadru o kojem će također biti riječi na skupu. Osim toga, skup donosi niz zanimljivih izlaganja temeljenih na recentnim otkrićima na Bribirskoj glavici poput onog o dva reljefa lascivnog sadržaja, vjerojatno iz liburnskog vremena,  vezama srednjovjekovnog Bribira s Vikinzima ili trgovini koja se ovdje razvijala još od najranijeg vremena.
PROGRAM