Preskočite na glavni sadržaj

Premijera dokumentarca 'Slike iz života ratnika' u Art-kinu Metropolis

Premijera dokumentarnog filma 'Slike iz života ratnika' o heroju vukovarske obrane Ivanu Anđeliću - Doktoru, redatelja Silvija Mirošničenka, koji je snimljen uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Tovarnik, bit će 16. veljače, u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u nazočnosti ekipe filma, najavili su u subotu producenti filma.
vrijeme: 16.02.2017.
mjesto: Zagreb; MSU, Art kino Metropolis, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr

"Domovinski rat iznjedrio je puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni su ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali. Jedan od tih heroja sigurno je i Ivan Anđelić – Doktor, ratni heroj vukovarske obrane. Doktor slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude", priopćeno je iz Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, koja je, uz Udrugu za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, producent filma.
 
"Veliki broj jednako hrabrih i odlučnih vukovarskih ratnika poginulo je za vrijeme obrane grada, a manji broj preživjelih pogubila je JNA i raznorazne srpske formacije na Veleprometu i Ovčari nakon pada grada. Ivan Anđelić - Doktor se uspio spasiti s dijelom svojih suboraca u rizičnom proboju iz grada. Mnogi su, nažalost, na tom putu nastradali. Doktor je jedan od rijetkih heroja koji je preživio ratni pakao Vukovara", ističe se u najavi dokumentarca  “Slike iz života ratnika”.
 
Ivan Anđelić – Doktor svoje korijene vuče iz Rame, pa je nakon pada Vukovara 1991., došao pomoći u obrani svojim velikim ratnim iskustvom. Postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje operiran, a nakon toga se liječio dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u mirovinu, nastavio je karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a, navodi u najavi premijere Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. (Hina)