Preskočite na glavni sadržaj

Nedi Tibljaš izlaže u Rijeci

U petak, 3. veljače, s početkom u 18 sati, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci, otvara se amostalna izložba Nedija Tibljaša, koja se  može razgledati do 13. veljače.
vrijeme: 03.02.2017. 18,00
mjesto: Rijeka; Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b
url: http://hdlu-rijeka.hr
Konstantu u radu Nedija Tibjaša čini krajolik. Taj vrlo poticajan i njemu drag motiv prati ga od samog početka njegovog stvaranja i to bez obzira da li se odlučuje za slikarske tehnike ili skulpturu.

U slikarstvu to su prikazi vrlo promišljenih, jasnih i sažetih oblika, djela u kojima je naglasak stavljen na geometrizam podneblja. Osnova je na jednostavnim, ali sasvim očitim kompozicijama. Kolorizam je sužen i zagasit, to su boje kamena, tople boje zemlje, boje večernjeg neba i umirenog mora, one ne opisuju već kombinatorikom i skladom pružaju opći dojam koji pamtimo.

Bez nejasnoća i nemira uravnotežene plohe podražavaju stvarnost, bez detalja i opisnosti one su jakih i naglašenih linija unutar kojih se lakih tekstura i različitosti kvalitete poteza stvara vizualno. Sažetog i koncentriranog dojma s njegovih platana promatraju nas barke, a uske ulice, krovovi, škure i dimnjaci uvode u preplet urbanih prizora. Reducirajući plohe toliko da djelo ponegdje prelazi u apstrakciju umjetnik iskazuje koliko je njegova opčinjenost krajem postala jaka i koliko se tim jedinstvenim motivom može predočiti. Mir koji proizlazi iz ravnine pučine, jedra u osnovi lika trokuta, lagani pomak u tijelu ribe usmjeruju našu pozornost k tom jedinstvenom znaku. Malim pomakom prema apstrakciji djela gube tu poveznicu s realnošću te govore samo osnovnim likovnim sredstvima, oblicima koji se vrlo često multipliciraju, ili raščlanjuju. Geometrijske i usklađene površine rezultat su promišljanja, crteža koji svemu daje svoj naglasak. Linija se provlači i nameće karakterizirajući njegove slike.

Motiv njegove skulpture je brod, kompaktan i elementaran, izranja iz kamena. Osnovne i naznačene forme oslobađaju se materije iz koje je nastao, njegove veličine su različite međutim sve nose slične atribute pojavnosti. Igrajući se sa teksturama autor se prepušta kontrastnim površinama od rustičnih do zaglađenih, od prirodnih do u detalje obrađenih i čistih. Njegovi brodovi su svježi, sagledavamo ih na isti način kao i brodove u daljini, metaforični i nenametljivi oni putuju svojim morima, dolaze i odlaze noseći sa sobom uvijek novu priču oblika i svijetlosti. 
Rad Nedija Tibljaša nosi univerzalnu notu, bezvremenu i opću, međutim tek kada sagledamo njegov kompletan opus otkrivamo karakteristike Kvarnera, njegove prepoznatljive oblike, boje, otiske ulica, kuća, brodova i mora koje je objedinilo njegov likovni izraz dajući mu osobnost i značaj. Jasna Rodin, mr.sc.

Nedi Tibljaš rođen je 1948. godine u Rijeci. Slikarstvom se bavi 40 godina. Živi u Voloskom kraj Opatije, Tošina. Izlagao je samostalno i skupno. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja.