Preskočite na glavni sadržaj

'Romanca o tri ljubavi' Antuna Šoljana premijerno 16. veljače u 'Gavelli'

Nova premijera zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' bit će, u četvrtak, 16. veljače, predstava 'Romanca o tri ljubavi' Antuna Šoljana, najavljena kao jedan od najpoetičnijih dramskih tekstova pisanih na hrvatskom jeziku čiju najnoviju produkciju redateljski potpisuje Boris Svrtan.
vrijeme: 16.02.2017.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr/

Kako se ističe u najavi, jedna od vjerojatno najpoetičnijih hrvatskih drama podnaslovom žanrovski određena kao "sentimentalna farsa", Šoljanova "Romanca o tri ljubavi" duhovita je dramska igra u stihovima koja u dijaloškoj razmjeni četiriju živopisnih karaktera postavlja svevremenska pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, sreći i ludilu.
 
"Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: 'Pasti il ne pasti, to je pitanje!'), Cervantesovim, Baudelaireovim...", stoji u najavi.
 
"Virtuoznost jezika kojim se parodira, nikada rugalački, dramska baština i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no 'Romaca o tri ljubavi' nipošto se ne zaustavlja tek na formi. 'Može li se potraga za vlastitom cjelovitošću uspješno završiti u drugome?', pita sebe i nas Antun Šoljan, u naličju 'molièreovske lakoće' pronalazeći egzistencijalni strah i nemir", dodaje se.
 
Igraju Igor Kovač (Vitez), Martina Čvek (Gospa), Tena Nemet Brankov (Službenica) i Nikola Baće (Kapelan). Svrtan potpisuje i glazbenu podlogu predstave, scenografkinja je Barbara Borčić, kostimografkinja Marita Ćopo, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. (Hina)