Preskočite na glavni sadržaj

Stalni postav Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja

Otvorenje stalnog postava Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se u petak, 20. siječnja, u 12 sati. Prvi put nakon 2002. godine, posjetitelji mogu pogledati tu najraznovrsniju i najsveobuhvatniju zbirku kontinentalne Hrvatske, do sada dostupnu tek kroz povremene izložbe.
vrijeme: 20.01.2017. 12,00
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Srednjovjekovni odjel Arheološkog muzeja danas čuva oko 6000 predmeta predstavljajući arheološku ostavštinu brojnih naroda, plemena i etničkih skupina u razdoblju od 5. do 15./16. stoljeća. Kroz 1630 predmeta pokriveno je razdoblje od seobe naroda, bizantske vlasti, provale Avara i dolaska Slavena sve do razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Predmeti su popraćeni opširnim tekstovima i kartama koje olakšavaju njihovo praćenje te brojnim rekonstrukcijama i fotografijama predmeta ili samih nalazišta. Uz tekstove i prateće karte, postav prikazuje i rekonstrukcije predmeta te film o doseljenju Slavena.

Posebno mjesto zauzima jedan od najznamenitijih spomenika ne samo Srednjovjekovne zbirke AMZ-a, nego hrvatske arheološke ali i općenito kulturne baštine - natpis kneza Branimira iz Gornjeg Muća. Ovaj jedinstveni spomenik iznimno je važan, ne samo kao hrvatski, nego i kao  općeslavenski epigrafski spomenik, jer je njime posvjedočen povijesni podatak da je 888. g. u Hrvatskoj vladao (vojvoda/knez) Branimir.

Posljednji je stalni postav Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu zatvoren 2002. godine. Iako se uz povremene izložbe iz fundusa kao i iz drugih muzejskih ustanova nastojalo svih proteklih godina prezentirati hrvatska ali i europska srednjovjekovna baština, bogat fundus AMZ-a nije bio dostupan zainteresiranoj javnosti. Stoga je dovršetak radova od iznimnog značaja u smislu prezentacije arheološke baštine i upoznavanja javnosti s predmetima i nalazištima. Završetak stalnog postava Srednjovjekovne zbirke ujedno je i završetak stalnog postava Arheološkog muzeja koji sada s velikim ponosom može u potpunosti otvoriti svoja vrata posjetiteljima.