Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Beton mahala' stiže u Zagreb

Zagrebačko Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život' započinje suradnju s Kulturnim centrom Baraka iz Beograda, a prvi čin ove suradnje dogodit će se 28. studenog, u 20 sati, na daskama Scene Vidra, gdje će biti izvedena predstava 'Beton Mahala'.
vrijeme: 28.11.2016. 20 h
mjesto: Zagreb, Scena Vidra, Draškovićeva 80
url: http://www.novizivot.hr/

Predstavu su režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, a po tekstu i u izvođenju mladih novopazarskih glumaca. Ova ingeniozna ljubavna budnica u matičnom, Novom Pazaru zabranjena je od strane političkih moćnika. Kreativni tim mladih umjetnika bio je izložen napadima i pritiscima različitih političkih opcija koje nisu bile zadovoljne objektivnim predstavljanjem situacije u gradu, jer su predstavu doživjele kao direktnu kritiku svog rada.

Povodom predstojećeg izvodjenja u Zagrebu, Branislav Trifunović izjavio je: “Reakcije publike uglavnom su iste, u kom god gradu da smo gostovali. Ovo je priča koja se tiče svih nas, a ne samo “njih” koji dolaze iz Novog Pazara, jer se bavi tipičnom problematikom sa kojom se susreću sve zemlje u regionu.
 
Predstava Beton Mahala ne pripada ni lijevoj, ni desno politički orijentiranoj strani; ona je nešto treće. To treće za temu ima život, a ne suživot. Kazalište mora biti angažiranije i hrabrije jer ni jedna tribina, ni jedno predavanje, pa čak ni jedan tekst, ne mogu imati takav utjecaj na mlade ljude, kakav o ovoj tematici može imati živi kontakt sa njihovom generacijom koja govori svoje osobne priče na veoma uzbudljiv i specifičan način.
 
Do sada, predstava je izvedena u Novom Pazaru, Beogradu (9 puta), Sarajevu (3 puta), Novom Sadu (3 puta), Kotoru, Somboru (2 puta), Kragujevcu, Užicu, Kolašinu, Kočanima (Makedonija), Požegi, Dimitrovgradu, Aleksincu, Rumi, Indjiji, Bačkoj Topoli… sigurni smo da će se spisak “betoniranih gradova” širiti.
 
Predstava Beton Mahala proglašena je za najbolju predstavu na 51. dramskom amaterskom festival u Kočanima, u Makedoniji i osvojila Grand prix.
 
Režija: Branislav Trifunović i Rifat Rifatović
Igraju: Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović, Petar Kostić
Dizajn svjetla: Vahid Džanković
Dramaturg: Branislav Nedić
Glazba: Irena Popović
 
Trajanje: 90 minuta