Preskočite na glavni sadržaj

Prvo izdanje sound art festivala 'Ispod bine' – spoj različitih umjetničkih eksperimenata

Prvo izdanje festivala eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti 'Ispod bine' održat će se u Domu mladih u Splitu od 10. do 12. studenog 2016.
vrijeme: 10.11.2016.
mjesto: Split; Dom mladih
url: https://www.facebook.com/ispodbine/

Festival  ISPOD BINE  spoj je eksperimenata različitih vrsta,  počevši od samog mjesta izvedbe koja će se odvijati u prostoru ispod same glavne pozornice amfiteatra Doma mladih te će ovo biti prvokorištenje tog prostora u tu svrhu, preko umjetničkih eksperimenata kojima će publika moći svjedočiti prateći program festivala, do samog vizualnog identiteta festivala, za koji su zaduženi dizajnerski duo Kazinoti & Komenda, koji su kreirali novi font za ovaj festival.

Idejni začetnici i voditelji festivala su  Natasha Kadin, producentica i menadžerica nekoliko eksperimentalnih glazbenih projekata, i  Hrvoje Pelicarić, sonolog, zvukovni umjetnik i ton majstor, koji su za prvo izdanje festivala odabrali presjek različitih vrsta i načina eksperimentiranja sa zvukom i glazbom.

Tako festival  započinje audio-vizualnim performansom znakovitog naziva “Sve nekako počinje” jednog od najaktivnijih hrvatskih umjetnika  Ivana Marušića Klifa, nakon kojeg slijedi poznati slovenski eksperimentalni trio  Drašler/Drašler/Resnik, a prvu večer završava ambijentalnom audio-vizualnom  izvedbom britansko-hrvatskog dua Zon On N.

Drugi dan festivala započinje IMPRO razgovorom svih gostiju festivala o stanju, izazovima i mogućnostima na impro, eksperimentalnim i sound art scenama različitih država i u međunarodnom kontekstu, a nastavlja se  suradnjom glazbenog  ansambla Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom  Gordana Tudora,  S/UMAS,  koji izvode improvizacijski koncert u suradnji s ansamblom  Hopper  sa Kraljevskog konzervatorija u Liegeu, Belgija, upravo pripremljenom na rezidencijalnom boravku u Studentskom centru  Zagreb,  a  druga večer festivala završava istinskom improvizacijom.
Riječ je o drugoj izvedbi  Garbage Epic Ensamble-a koji se osnovao u ljeto 2016. u sklopu platforme Silba Environment Art kada su vrsni glazbenici  Miro Manojlović, Ivan Marincel,  Igor Pavlica i Fran Krsto Šercar  odsvirali maestralni koncert na instrumentima napravljenim od otpada sakupljenog sa  plaža, a ovo će biti njegova druga izvedba.

Posljednji festivalski dan započinje izvedbom benda sastavljenog od  bardova eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj, za ovu priliku nazvanog LILA, što na sanskrtu znači igra, a čine ga  Sven Buić  na kontrabasu,  Damir Prica Kafka  –  Capri  na saksofonu i Kruno Levačić  na bubnjevima. Nakon njih čeka nas još jedna festivalska poslastica, iz Rima nam stiže globalno poznati eksperimentalni noise bend  ZU, koji su, nakon koncertne  idiskografske pauze,  2014.  objavili  album  Goodnight Civilization, a u 2015.  album  Cortar Todo, i ovo će, nakon preko 2000 odsviranih koncerata diljem svijeta,  biti njihovo prvo koncertno gostovanje u Splitu! Večer i festival zatvara se after partijem u Chillton baru uz DJ Howard Jaques-a.
.
A na prvo izdanje  festivala  ISPOD BINE  naslanja se ove godine u istom prostoru i  partnerski projekt,  Dan nove  glazbe,  koji u nedjelju, 13. studenog, u istom prostoru donosi još četiri koncerta.

Austrijski kvartet saksofona  Mobilis i ansambl  S/UMAS izvodit će djela suvremenih skladatelja; svestrana skladateljica, vokalistica i multiinstrumentalistica  Maja Osojnik  i bubnjar  Patrick Wurzwallner  predstavljaju nove aranžmane pjesama objavljenih na Majinom novom solističkom album  Let Them Grow, jednom od 100 najboljih albuma 2016. godine prema The Quietusu, a sa novim materijalom predstavit će se na kraju večeri i publici već poznati splitski band Rolo.

Organizator festivala je udruga Mavena, donatori su Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ministarstvo kulture RH i Grad Split.