Preskočite na glavni sadržaj

'Paradigma kostima/figure u teatru objekta' - izložba Krune Tarle i Ivane Bakal

Izložba Krune Tarle i Ivane Bakal pod nazivom 'Paradigma kostima/figure u teatru objekta' održava se u TTF galeriji od 4. do 12. studenoga 2016. Otvorenje će biti upriličeno sutra - u petak u 13 sati.
vrijeme: 04.11.2016.
mjesto: Zagreb, TTF galerija, Prilaz baruna Filipovića 28a

Radi se o projektu koji ima za cilj temeljitije istražiti novi odnos likovne umjetnosti i kazališta kao svojevrsni dijalog koji je izvršio presudan utjecaj na obje ove umjetnosti. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, kao jedinstvo teorijskog i praktičnog, putem više različitih oblika rada. U sklopu projekta a nakon izložbe radova autorica K. Tarle i I. Bakal biti će održano  predavanje: UVOD U KAZALIŠTE LUTAKA, FIGURA, MATERIJALA, OBJEKTA / LIKOVNI UMJETNICI KAO REFORMATORI KAZALIŠTA

Cilj je projekta popuniti  prazninu u međuprostoru između likovne i kazališne umjetnosti, kroz prizmu lutke/kostima/objekta/figure njihovog jedinstva i specifičnosti. Ova je interakcija u povijesnoj praksi svih epoha vrlo prisutna, no slabo sustavno istražena, a jednako se značajno referira na obje grane umjetnosti. Pored velikih svjetskih imena, mahom slikara i kipara koji su učinili nemjerljiv doprinos lutkarskoj umjetnosti kao i avangardnim žanrovskim izvedenicama, te kazališnoj avangardi uopće, ukazalo bi se i na domaće autore: likovne umjetnike svih usmjerenja pa tako i kostimografe, koji su se svojim pristupom približili poimanju kostima kao autonomnog bića. Lutka/kostim/figura kao objekt primijenjenih umjetnosti kroz viziju vrhunskih majstora proizvela je i vrhunski estetski doživljaj.
Izložba je prikaz dijela umjetničkog opusa dviju umjetnica u kojem je primaran odnos prema kostimu kao biću, a ne kao tek ilustrativnom elementu u službi dramaturgije teksta.

O autoricama:

Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije.
Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost.
U svom osebujnom scenskom rukopisu objedinjuje plesnu i likovnu umjetnost s kazalištem lutke, maske i figure.
Ostvarila niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art-radionica, masterclassa, multimedijskih projekata.
Predstave: Djevin skok ili Proljeće u slijepoj ulici, Kaleidoskop, Clair-obscur, Nadir, Pješćani sati, Sretni princ, Draga Tilla Durieux!, Plavi zvuk, Šuma priča i dr. afirmirane su na domaćoj i inozemnoj sceni.
Multimedijski projekti: Za Unu..., Maska–reljef nutrine, Ulazak Krista u Bruxelles, Paslika–svijet iznova stvoren...
Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar–O fenomenologiji kazališta figura.
Oblikovala i niz godina vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja.
Vanjski suradnik na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, te u nekoliko navrata na Akademiji dramskih umjetnosti, učiteljskom fakultetu i kao gost na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te voditeljica radionica na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu.
Jedina predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika u našoj sredini.

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine.
Po završetku Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu, studirala je na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu te 1987. diplomirala dizajn odjeće na Višoj školi, a 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije.
Doktorirala je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti (slikarstvo) kod mentora red. prof. Z. Kauzlarića Atača, i dr. sc. M. Petranović, znanstvene suradnice u HAZU, obranivši doktorski rad pod naslovom Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta ‒ vizualno kazalište.
Autorica je brojnih kostimografija i nekoliko scenografija te velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i(li) urednica više monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjska je suradnica/docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Svojim umjetničkim stvaralaštvom propituje odnos likovne i primijenjene umjetnosti kroz kontekst suvremenih umjetničkih praksi s posebnim naglaskom na vizualnom kazalištu. 
Predsjednica je ULUPUH-a  i  njegove Sekcije za kazalište i film, članica Tekstilne sekcije.
Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Dobitnica je više nagrada.

Radno vrijeme TTF galerije: utorkom od 15 do 19 sati, četvrtkom od 12 do 16 sati; 4. studenoga od 13 do 17 sati.