Preskočite na glavni sadržaj

Zoran Ferić dobitnik Nagrade 'Fran Galović' 2016.

Nagradu 'Fran Galović' za najbolje djelo na temu zavičaja i/ili identiteta ove godine dobila je knjiga 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića. Odluku o pobjedniku donijelo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Željka Lovrenčić, Davor Šalat i Matija Ivačić, uvažavajući i rezultate javnog glasovanja, koje je tijekom listopada bilo organizirano u gradskim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Ludbregu.
vrijeme: 31.10.2016.
mjesto: Koprivnica
Dobitnik nagrade objavljen je na završnoj večeri 23. međunarodnog festivala književnosti "Galovićeva jesen", održanoj 29. listopada 2016. u ispunjenom prostoru Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" u Koprivnici, na kojoj su svoja djela predstavili i svi gosti festivala, Roland Orcsik iz Mađarske, Bashir Sakhawarz iz Afganistana, Zbigniew Machej iz Poljske, Peter Šulej iz Slovačke, Primož Repar iz Slovenije te Drago Štambuk, Božidar Prosenjak i Milan Frčko iz Hrvatske.

Na završnoj večeri, koju je vodio predsjednik organizacijskog odbora festivala Marko Gregur, dodijeljena je i Nagrada "Mali Galović" za učeničke književne radove, koju je ove godine dobila Zrinka Zagorec, učenica 3.d razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog iz Križevaca, za kratku priču „Nova stranica“.

U organizaciji Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika ovogodišnja „Galovićeva jesen“ održana je od 27. do 29. listopada. Nakon otvaranja festivala književno-kulinarskim programom u Restoranu „Štagelj“ u Koprivnici 27. listopada, gosti-književnici sljedećeg su dana gostovali u gimnazijama i srednjim školama te gradskim knjižnicama u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima. Posljednjeg dana festivala gosti su položili vjenčić ispred biste Frana Galovića u rodnom mu Peterancu kod Koprivnice. Tijekom sva tri dana festivala organizirana su čitanja po G-točkama diljem javnih prostora u Koprivnici te su Galovićevim stihovima oslikane klupe u koprivničkom gradskom parku. Održana je i večer sjećanja te je postavljena spomen-ploča koprivničkoj književnici, kritičarki i urednici Boženi Loborec na zgradi gradske knjižnice u Koprivnici.