Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba finalista fotografskog festivala Rovinj Photodays

Izložba fotografija dvadeset finalista i pobjednika ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays, koja je bila središnji događaj fotografskog festivala održanog u svibnju u Rovinju, otvorena je u četvrtak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).
vrijeme: 28.10.2016.
mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Zagrebački muzej tradicionalno tijekom jeseni ugošćuje rovinjski festival, a izloženi radovi postaju sastavni dio njegove Zbirke novije fotografije.
 
Radovi finalista izloženi su u prizemlju Muzeja, dok je u galeriji na drugom katu postavljena samostalna izložba argentinskog fotografa Rodriga Illescasa, prošlogodišnjeg dobitnika Velike nagrade Rovinj Photodays. 
 
Na izložbi su predstavljeni i radovi ovogodišnjeg dobitnika te nagrade, koja je dodijeljena slovenskom fotografu Maticu Zormanu za rad "The Balkan Route" u kategoriji Dokumentarna fotografija. Zahvaljujući tome Zorman će se na idućem izdanju festivala predstaviti samostalnom izložbom.
 
Među izloženim radova, od dvadesetak finalista čak je osam hrvatskih autora, od kojih je troje osvojilo prva mjesta - Davor Konjikušić u kategoriji "Umjetnički koncept", Marina Ćorić u kategoriji "Akt/Tijelo" i Robert Gojević u kategoriji "Portret". U istoj kategoriji na drugom mjestu je Zvonimir Tanocki, a Marin Mešter na trećem.
 
U kategoriji Arhitektura drugo mjesto je osvojila Mirna Pavlović, treće Luka Dubroja, a Glorija Lizde osvojila je drugu poziciju u kategoriji "Akt/Tijelo".
 
Njihovi radovi odabrani su među 8500 fotografija kandidata iz 35 država, a u završnicu su ušli autori iz Srbije, Slovenije, Italije, Rusije, Španjolske i Litve.
 
Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke novije fotografije MUO podsjetila je kako je Rovinj Photodays već devet godina aktivno prisutan na hrvatskoj fotografskoj sceni, a Muzej za umjetnost i obrt u tom projektu sudjeluje na više razina.
 
"U vremenima kada je muzejima od osnivača teško osigurati sredstva velika je vrijednost što finalisti ulaze u naš fundus koji se, zahvaljujući toj suradnji, posljednjih godina obogatio s više stotina djela recentne fotografije", naglasila je.
 
Denis Redić, direktor festivala Rovinj Photodays, smatra bitnim što se tom manifestacijom uspio povezati jedan kulturni događaj s institucijom poput Muzeja za umjetnost i obrt. "Struci i fotografima daje se dignitet da im se radovi čuvaju u muzeju, a drago mi je što na ovaj način možemo promovirati i naš konceptualni fotografski postav", dodao je.
Iva Prosoli, koja je uz Dunju Nekić kustosica izložbe, kao jednu od bitnijih stavki festivala smatra što je otvoren svima, profesionalnim fotografima, umjetnicima koji se bave fotografijom, foto-amaterima i ljubiteljima fotografije koji se prijave na natječaj, što je rezultiralo izložbom finalista raznolikih područja interesa, pristupa i poetika.
 
Argentinski fotograf Rodrigo Illescas predstavio se u Zagrebu proširenom serijom fotografija "Are You There?" za koju je prošle godine osvojio Grand Prix. U toj seriji umjetnik prikazuje ljude noću kroz otvorene prozore njihovih domova.
 
Kustosica Dunja Nekić te radove opisuje kao "kazališnu predstavu koja govori o osamljenosti pojedinca u suvremenom društvu u kojoj u biti promatramo sami sebe".
 
Izložbe u MUO mogu se razgledati do 13. studenog.
 
(Hina)