Preskočite na glavni sadržaj

Rekonstrukcija i obnova tradicijske kulturne baštine na području Cvelferije u Županjskoj Posavini

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na predstavljanje projekta 'Rekonstrukcija i obnova narodnih nošnji na području Cvelferije u Županjskoj Posavini' koje će se održati u srijedu, 26. listopada,  u 19 sati.
vrijeme: 26.10.2016. 19:00
mjesto: Mažuranićev Trg 14, Zagreb
Program:
- projekcija dokumentarnog filma „Za Cvelferiju“, HRT (redateljica Tihana Kopsa)
- revija narodnih nošnji rekonstruiranih za kulturno-umjetnička društva na području Cvelferije
-predaja publikacija Etnografskog muzeja na dar Muzeju Cvelferije – u osnivanju
 
Ulaz je slobodan.

U poplavi koja je u svibnju 2014. godine pogodila dijelove Županjske Posavine, uz ostala nepokretna i pokretna kulturna dobra, oštećeni su i uništeni brojni primjerci narodnih nošnji u privatnom i društvenom vlasništvu. Ciljevi projekta „Rekonstrukcija i obnova tradicijske kulturne baštine na području Cvelferije u Županjskoj Posavini“ bili su obnova tradicijskog ruha u mjestima stradalim u poplavama i poticanje svijesti o potrebi pravilne rekonstrukcije narodnih nošnji na širem području. Cjelogodišnji angažman i rad ustanova u kulturi (Posudionice i radionice narodnih nošnji, Etnografskog muzeja), lokalne zajednice i brojnih pojedinaca (tkalja, vezilja, tradicijskih obrtnika) rezultirao je reprezentativnim kompletima nošnji starijeg i novijeg sloja, sa svim pripadajućim odjevnim elementima, kakvi su se na području Cvelferije oblikovali od kraja 19. st. i koji su tijekom 20. st. do danas bili i ostali simbolom zavičajnog i nacionalnog identiteta lokalnog stanovništva.
Dokumentarni film HRT-a „Za Cvelferiju“ prati sve etape realizacije projekta. Na prigodnoj reviji u kojoj će sudjelovati članovi kulturno-umjetničkih društava iz svih devet sela Cvelferije bit će predstavljene narodne nošnje starosjedilačkog šokačkog stanovništva, kao i nošnje slovačke i bošnjačke nacionalne manjine, izrađene u okviru projekta.
Program će upotpuniti Muška pjevačka skupina „Sinovi atara“ i svirači na tradicijskim glazbalima.