Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo virtuoz usne harmonike Neven Mijač

Zagrebački bluzer i virtuoz usne harmonike Neven Mijač preminuo je u 52. godini života nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.
vrijeme: 24.10.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hgu.hr

Ovaj virtuozni glazbenik rođen je 1965. u Zagrebu. Glazbom se bavio od djetinjstva - od šeste godine svirao je violončelo, a od šesnaeste usnu harmoniku.
 
Studirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a s dvadesetak godina odlazi u Pariz, gdje živi kao studijski glazbenik, svirač u metrou i pariškim klubovima.
 
Početkom 80-ih priključuje se grupi "Telefon“, koja kasnije nastavlja djelovanje kao "Telefon Blues Band".
 
Surađivao je, svirao i snimao s brojnim hrvatskih glazbenicima od kojih su se na dugom popisu našli Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić i Josipa Lisac.
 
Na krilima prokušanih blues standarda, Neven Mijač je u društvu glazbenika, Eduarda ‘Jimmy’ Matešića, Roberta Vnuka, Alena Svetoperića i Damira Šomena objavio posljednji album "Nothing Toulouse“ istoimenog blues benda.
 
Dobitnik je Nagrade "Status" za najboljeg instrumentalista na usnoj harmonici u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi 2000., 2006., 2012. i 2014. (Hina)