Preskočite na glavni sadržaj

25. JazzTime Rijeka od 16. do 19. studenoga

Međunarodni riječki festival jazz glazbe JazzTime Rijeka 2016. održat će se 25. put od 16. do 19. studenoga u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marini u riječkoj luci, a među prvim izvođačima najavljeni su Tamara Obrovac Quartet, trio Chui i duo Bow vs. Plectrum.
vrijeme: 16.11.2016.
mjesto: Rijeka; HKD na Sušaku, Botel Marina
url: https://www.facebook.com/jazztimeri/

Kako najavljuju organizatori, Tamara Obrovac nastupit će u Rijeci nakon duljeg razdoblja s repertoarom s nosača zvuka "Ulika Revival", a u kvartetu će uz nju nastupiti Matija Dedić, Krunoslav Levačić i Žiga Golob.
 
Tamara Obrovac sada sa svojim "Transhistria ensembleom" koncertno predstavlja album "Canto amoroso", koji je u travnju objavljen za austrijski "Alessa Records".  Nedavno su nastupali na Vilnius Jazz Festivalu u Litvi, a slijede koncerti u Ljubljani, austrijskome gradu Welsu, Osijeku i ZKM-u u Zagrebu, gdje će proslaviti 20. obljetnicu diskografske karijere i 10. nosač zvuka. Potkraj godine nastupa uživo na švicarskoj nacionalnoj televiziji. Osim toga, Tamara Obrovac radi na novome glazbenom materijalu za sljedeći album i novi projekt te na glazbi za dvije predstave - u zagrebačkome HNK i Gavelli.
 
Povratnik na JazzTime Rijeku je zagrebački trio Chui, koji je prvi put na festivalu nastupio 2012. na brodu "Marina". Od tada je objavio dva albuma, a zadnji - "Third Sun From The Stone" glazbena kritika proglasila je najboljim domaćim albumom lani. Chui zvuk je spoj jazza i suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s elektronikom i psihodelijom.
 
Bow vs. Plectrum je duo s Filipom Novoselom na tamburi i Tihomirom Hojsakom na kontrabasu, koji skladaju i sviraju od etno do jazz glazbe, a nesvakidašnji zvuk temelje na ideji spajanja kontrabasa sviranog gudalom i tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom, ističu iz JazzTime Rijeke. Bow vs. Plectrum očekuje pedesetak koncerata u 2017., u raznim postavama. Pripremaju se za turneju po SAD-u, koja obuhvaća pet velikih gradova i sedam koncerata, a nakon te turneje nastupit će na Ethno festu u Orašju u BiH, na Danima hrvatske glazbe u Beču i JazzTime Rijeci.
 
Organizatori će uskoro najaviti sve izvođače 25. festivala i cjelovit raspored koncerata i popratnih događaja, a JazzTime Rijeku podupiru Grad Rijeka, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i drugi. (Hina)