Preskočite na glavni sadržaj

Na Danima Josipa i Ivana Kozarca nagrada za životno djelo Dubravki Oraić-Tolić

U sklopu 22. dana Josipa i Ivana Kozarca, književno-znanstvene manifestacije koja se održava u spomen na vinkovačke književnike Josipa Kozarca (Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.) i Ivana Kozarca (Vinkovci, 1885. - 1910.), u petak su dodijeljene nagrade, a nagradu za životno djelo primila je akademkinja Dubravka Oraić-Tolić.
 
vrijeme: 24.10.2016.
mjesto: Vinkovci
Govoreći o Dubravki Oraić-Tolić, kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Goran Rem rekao je kako je ta vrsna znanstvenica autorica tridesetak naslova - desetak znanstvenih monografija, tri zbirke pjesama i petnaestak uredničkih i prevoditeljskih svezaka. Rem je ocijenio da je Dubravka Oraić-Tolić nagradu za životno djelo zaslužila već nekoliko puta  ranije- 1992., kad je izdana knjiga "Hrvatsko ratno pismo", čija je bila urednica, 1990. godine knjigom "Teorija citatnosti" i 1980. "Pejzažom u djelima Antuna Gustava Matoša".
 
Zahvalivši na nagradi koju joj je uručio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, Dubravka Oraić-Tolić rekla je kako je u samom početku, kad je čula da je dobitnica nagrade za životno djelo, imala "čudan osjećaj pitajući se znači li to da je došao kraj i da je sve napisala".
 
"Međutim, već kod druge pomisli bilo je sve drugačije. Bila je neizmjerna radost, a potom i poticaj ispunjenosti, a ne ogorčenosti", dodala je Dubravka Oraić-Tolić. Istaknula je kako je posebice vezana za Vinkovce te je podsjetila da je 1992. godine bila među mnogim kulturnim djelatnicima koji su iz Zagreba, u jeku rata, došli u Vinkovce i donijeli donaciju knjiga za vinkovačku knjižnicu mira.
 
Nagradu za knjigu godine u području književnosti primio je Luka Bekavac za knjigu "Policijski sat" (Fraktura, Zagreb, 2015.), a u području znanosti Krešimir Bagić za knjigu "Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970.-2010." (Školska knjiga, Zagreb, 2016.). Poveljom uspješnosti nagrađena će biti Ljubica Biljan za knjigu "Jakobov san" (Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, 2015.).
 
"Kada sam išao oblikovati knjigu, pokušao sam napraviti jedan mali uvodni prikaz što se događalo u književnosti u ta četiri desetljeća o kojima ima tako malo informacija u povijestima književnosti i o kojima gotovo da nema uopće informacija u udžbenicima književnosti", rekao je Krešimir Begić, dodajući kako je knjigom "Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970.-2010." želio upozoriti da je književnost živa materija i kako je za svakog čitatelja ponajprije bitna ona književnost koja je živa i nastaje oko njega.
 
U sklopu "Živih kapitala" prijepodne su književnici Krešimir Bagić, Luka Bekavac, Blaženka Brlošić, Josip Cvenić, Miroslav Mićanović, Franjo Nagulov, Dubravka Oraić-Tolić, Adam Rajzl, Goran Rem i Božica Zoko posjetili srednje škole u Vinkovcima te učenicima čitali svoja djela i razgovarali o književnosti.
 
U petak je pak u vinkovačkoj kavani "Aurelia" održana pjesnička večer "Rekvijem za Vanju Radauša" kojom je odana počast tom poznatom kiparu iz Vinkovaca.
 
Ovogodišnji Dani Josipa i Ivana Kozarca završavaju u subotu tradicionalno "Jutrom poezije" i čitanjem pjesama vinkovačkih pjesnika.
 
(Hina)