Preskočite na glavni sadržaj

Small but dangers: Frlauf (Verlauf)

Izložba pod nazivom 'Small but dangers: Frlauf (Verlauf)' kustosa Tadeja Pogačara, otvara se u Institutu za suvremenu umjetnost, danas, 21. listopada, u 20 sati. U 19 sati, predviđen je razgovor s umjetnicima i kustosom. Izložba ostaje otvorena do 12. studenoga.
vrijeme: 21.10.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg Kralja Tomislava 20
url: https://hr-hr.facebook.com/ICA.Zagreb
Izložba je dio programa Zagrebačkog vikenda galerija

Izvadak iz teksta, koji smo pronašli na web-stranici popularnog medija o frizerstvu kaže:
"Konačni izgled frizure ne znači nužno kvalitetu šišanja, nego kvalitetu stiliziranja. Ključno pitanje je možete li postići jednaki izgled kod kuće sami, pred ogledalom i kroz koliko vremena će vam biti potrebno ponovno šišanje. Uz pravilnu tehniku šišanja omogućavamo da ste u mogućnosti kod kuće  savršeno se urediti i da će proći što je moguće više vremena između jednog i drugog šišanja, jer je na prvom mjestu zadovoljstvo mušterije, a ne težnja za profitom. Dobra frizura treba trajati i ne smije zahtijevati popravke nakon jednog ili dva tjedna."

O čemu je, dakle, riječ? O kvaliteti (obavljenog posla), stiliziranju, profesionalnosti, etičnosti, održivosti. Sve to može se naći u djelima Small but dangers (Mateja Rojc i Simon Hudolin), osobito u njihovoj novijoj tajanstvenoj seriji radova Frlauf. Tajanstven je već sam naslov. Riječi frlauf  lako ćemo pronaći sinonime u slovenskom jeziku, u riječima poput prijelaz, preljev, modelacija, koje označavaju procese (zajedničke)  promjene i transformacije. Pojam preljev je osim upotrebe u likovnoj umjetnosti široko zastupljen također u geografiji, kulinarstvu i frizerstvu. Što, pak, ima frizerstvo s lijepim umjetnostima? Slično kao i anatomija, tako i frizerstvo, analizira i procjenjuje morfologiju glave, lica i konstituciju tijela, ali krajnji ciljevi sigurno su različiti.

Mateja Rojc (1977., Cerkno) diplomirala je na Školi crtanja i slikanja u Ljubljani.
Simon Hudolin (1977., Cerkno) završio je poslijediplomski studij iz slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Kao grupa Small but dangers, zajedno rade od 2004. godine. U posljednjih nekoliko godina, uspješno su se predstavili na brojnim sajmovima suvremene umjetnosti i međunarodnim sajmovima knjiga umjetnika (VOLTA New York, VOLTA Basel, ViennaFair, Art Rotterdam, NY Art Book Fair), sudjelovali su na 6. Trienalu suvremene slovenske umjetnosti U3 u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani, u Brot Kunsthalle u Beču, samostalno su se predstavili između ostalog, u Likovnom salonu, Celje, u Kosovelovom domu u Sežani, u Koruškoj galeriji u Ravne na Koroškem, u Galeriji P74 u Ljubljani, Šok zadrugi u Novom Sadu. U 2014. godini su sudjelovali su u rezidencijalnom programu Transfer u Freisingu u Njemačkoj.