Preskočite na glavni sadržaj

Filmaktiv: Radionica primjene videa u izvedbenim umjetnostima

Prijave za sudjelovanje na radionici pod vodstvom redatelja i oblikovatelja videa, Marina Lukanovića otvorene su do 25. listopada. Radionica će se održati u velikoj dvorani Filodrammatica (Korzo 28, Rijeka) u terminima 29. i 30. listopada te 12. i 13. studenog 2016. godine i trajat će pet sati dnevno. Broj polaznika ograničen je na 10.
vrijeme: 29.10.2016.
prijava: 25.10.2016
mjesto: Rijeka; velika dvorane Filodrammatice, Korzo 28
url: http://www.filmaktiv.org/

Ova radionica uvodi polaznike u primjenu videa u kazalištu i performansu. Oblikovanje videa u kazalištu u posljednje je vrijeme dobila samostalnost od scenografije, postavši jedan od četiri ravnopravna likovna elementa izrade kazališne predstave (uz scenografiju, kostimografiju i oblikovanje svjetla). Video u kazalištu ima razne primjene, od statične dekorativne (scenografske), narativne (filmske), do interaktivne (s glumcima, i/ili s publikom). Polaznici ove radionice naučit će umjetničke i tehničke elemente aplikacije videa na izvedbene umjetnosti  (projektori, platna i druge reflektirajuće površine, računalni programi za obradu slike i videa), uključujući izradu specifičnih projekcijskih površina.
 
Radionica je namijenjena filmašima, studentima, scenografima, video umjetnicima, entuzijastima i svima zainteresiranima za eksperimente u području video scenografije. Poželjno je predznanje i iskustvo u snimanju i montaži videa te obradi fotografija. Dobrodošlo je, iako nije obavezno, predznanje iz video mappinga i postprodukcije slike.
 
Prijave su otvorene do 25. listopada 2016., a šalju se na filmaktiv@filmaktiv.org.
 
Prijavi je potrebno priložiti:
1. kratku biografiju
2. opis iskustva i interesa u području video scenografije
 
Radionicu vodi redatelj i oblikovatelj videa Marin Lukanović, rođen u Rijeci 1979., diplomirao je filmologiju na Sveučilištu u Bologni. Od 2000. radi u kazalištu i na filmu kao producent, redatelj, oblikovatelj videa i suradnik na projektima. Autor je dokumentarnih filmova 'Rikard Benčić’, naprimjer (suredateljica Nadija Mustapić), Kazalište, po riječki, Delta - obilje umjetnosti i Pijana ulica (u produkciji). Kratkim filmom Standardna priča 2005. godine osvaja nagradu na Pulskom filmskom festivalu, a dokumentarnim filmom Delta - obilje umjetnosti 2015. godine osvojio je ArTVision nagradu na 72. venecijanskom filmskom festivalu. Surađivao je s kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji (Ulysses Theatre Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Zagreb, HNK Osijek, Kazalište Marina Držića Dubrovnik, SNG Maribor, Madlenianum Zemun, SNP Novi Sad, Trafik Rijeka, Moving Music Theatre Bitola…), a zaposlen je na Sveučilištu u Rijeci kao viši umjetnički suradnik.
 
Radionica se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra i Primorsko-goranske županije.