Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Duška Čikare u DPUH-u

Predavanje Duška Čikare 'Od hipoteze o tlocrtnom razvoju kurije Poklek u Zagorskim Selima prema obrisima nepoznatog tipa stambene arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj', održat će se u srijedu, 12. listopada, u 18,30 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti.
vrijeme: 12.10.2016. 18,30
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr
Na temelju rezultata konzervatorskih istraživanja pročelja kurije Poklek može se zaključiti da se zatvoreni volumen njezine pretpostavljene jezgre kroz tri etaže sastoji od prostorije približno četvrtastog tlocrta i uskog predvorja, u kojem je prvotno stubište prema katu vjerojatno bilo izvedeno unutar zidne mase. Tijekom istraživanja još nekoliko slojevitih i prostorno složenijih građevnih struktura uočeni su elementi navedenog obrasca prostorne organizacije, koji se na reprezentativnom uzorku čak i konzervatorski neistraženih baroknih građevina - podignutih bilo na ladanju, bilo u gradskim područjima kontinentalne Hrvatske - može razaznati već i uvidom u arhitektonsku dokumentaciju, odnosno neposrednim opažanjem. Pretpostavke o postojanju karakterističnog prostornog obrasca dodatno su osnažene doprinosima drugih istraživača.

S obzirom na dokumentirano postojanje starijih građevina na predmetnim lokalitetima, može se zaključiti da se upravo i na takve jezgre od druge polovice 16. stoljeća odnosi naziv curia, iako elementarnost prostorne organizacije upućuje i na njihov raniji nastanak. Nadalje, potvrda naznake da su takva jednostavna kubična zdanja podizana i u grupama iz obrambenih razloga, tvoreći tako zidane uglove refugija međusobno povezane moguće tek palisadama, utjecala bi na spoznaje o genezi pojedinih renesansnih kaštela, pretvorenih kasnije u barokne dvorce.

Duško Čikara (Zagreb, 11. rujna 1967.), konzervator savjetnik, završio je studij povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu, gdje je diplomirao s temom iz područja zaštite spomenika kod prof. Z. Jurića. Zaposlen je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, u Odsjeku za istraživanje i dokumentaciju graditeljskog nasljeđa. Konzervatorska istraživanja polazište su zanimanja za nedovoljno obrađene pojave unutar nacionalne povijesti umjetnosti, odnosno arhitekture, poput utvrda građenih u stilu prijelaznog razdoblja (rocche di transizione) u hrvatskim povijesnim zemljama ili tripartitne prostorne organizacije u mletačkoj Dalmaciji i s njom povezane metode za izradu arhitektonskih modela. Trenutno se bavi prostornim jezgrama složenijih građevnih struktura u kontinentalnoj Hrvatskoj. Objavljuje radove u zemlji i inozemstvu.