Preskočite na glavni sadržaj

Tadej Pogačar / Misao za dan

U Galeriji Prozori, u subotu, 8. listopada, u 12 sati, otvara se izložba Tadeja Pogačara 'Misao za dan'.
vrijeme: 08.10.2016. 12,00
mjesto: Zagreb; Galerija Prozori, Zapoljska 1
url: http://www.kgz.hr
Rad osmišljen za Galeriju Prozori, Misao za današnji dan, nema istaknutih subjekata za koje se umjetnik direktno zalaže, ne uključuje karakterističnu interdisciplinarnost i participativnost, niti se pojavljuje u složenim varijacijama, kao što je to slučaj u drugim radovima, primjerice CODE:RED  koji problematizira seksualni rad u širokom spektru geografski i socijalno obilježenih manifestacija. No, minimalistički u izrazu i pročišćen u konceptu, s metodologijom posvojenom iz drugih komunikacijskih sistema, usmjeren k propitivanju aspekata kulture i pozicioniranosti umjetnosti unutar nje, ovaj je rad duboko utemeljen u autorovoj umjetničkoj etici i estetici.

Radi se, naime, o korištenju rečenice preuzete od slovenskog političara Edvarda Kardelja, glavnoga stratega i autora svih jugoslavenskih ustava, koji ju je izgovorio na Kongresu Saveza komunista u Srbiji 1954. godine. Ona je trebala označiti spremnosti nove socijalističke države da skrene s kursa sovjetskog socijalizma k vlastitom liberalnijem modelu, kojim će se, slijedeći Titovu opasku da umiljato janje dvije majke sisa, svidjeti Zapadu. 

Mimikrijski proturena u formi grafita ispisanog na zidu, odnosno novina među dnevnim tiskom u čitaonici, ova se rečenica izravno obraća svojim čitateljima zbunjujući ih sadržajem koji je rubno besmislen kao i nejasnim ekstenzivnim vremenskim okvirom između njezina nastanka i reproduciranja. Prožimanje, ili točnije, izmicanje  smisla i besmisla, suvremenosti i zastarjelosti, aktualnosti i povijesti te mogućnost višestrukoga pa i suprotstavljenog iščitavanja, podudarno je suvremenom razlomljenom kulturnom polju, promičući davno izgovorenu floskulu u aktualnu provokaciju. (Irena Bekić, iz predgovora)