Preskočite na glavni sadržaj

40. godina Riječkog komornog orkestra

Koncert Riječkog komornog orkestra povodom 40-e obljetnice djelovanja održat će se u četvrtak 22. rujna u 20 sati u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Dirigent: David Stefanutti; solisti: Antonio Haller, oboa, i Vid Veljak, violončelo.
vrijeme: 22.09.2016.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca
url: http://hnk-zajc.hr/

Prije 40 godina nekoliko profesora glazbene škole „Ivan Matetić-Ronjgov“ okupljeni oko prof. Ivana Šestaka i prof. Josipa Šepića odlučilo je u Rijeci osnovati gudački ansambl komornog tipa prikladan za izvođenje repertoar komorne glazbe od baroka do suvremenih dana: utemeljen je tako Riječki komorni orkestar. Kod osnutka ponuđeno je dirigentu prof. Peteru Škrjanecu da bude glazbeni i umjetnički ravnatelj ansambla što je on i bio do 1991.g.  kada vodstvo preuzima David Stefanutti.
Večerašnji obljetnički koncert  potvrđuje jednu od osnovnih zamisli osnivača orkestra i Udruge, a ta je da se mladim i još neafirmiranim glazbenicima pruži prilika za muziciranje uz orkestar.
Za početak programa odabrana je Mozartova „Serenata notturna“ KV 239 specifična po upotrebi timpana uz gudački ansambl (na trenutke se čini  kao da sviraju i trube) i posebna po  solističkom ansamblu (2 violine, viola i kontrabas) koji se na trenutke izdvaja svojim muziciranjem.                                                    
Uslijedit će nastup mladog riječkog oboiste Antonija Hallera koji će interpretirati koncert za obou i gudače Alessandra Marcella, starijeg brata slavnijeg Benedetta Marcella. Inače ova glazba (II. Stavak) je bila jako popularna sedamdesetih godina prošlog stoljeća pošto je upotrebljena kao zvučna kulisa u filmu „Anonimo Veneziano“.  Koliko se radi o lijepoj glazbi govori i činjenica da ju je cijenio i Johann Sebastian Bach napravivši obradu za čembalo (BWV 974). Bit će izvedena verziju ovoga koncerta u c-molu prema rukopisu iz 1717. pogrešno pripisanu starijem bratu Alessandra, Benedettu, a koja se popnajviše razlikuje u razrađenijoj instrumentalnoj pratnju. Prije 20 godina na obljetničkom koncertu Riječkog komornog orkestra nastupio je naš ugledni solist, violončelist Valter Dešpalj: večeras, 20 godina nakon toga, čuti ćemo njegovog studenta Vida Veljaka koji će se predstaviti koncertom za violončelo u a-molu op.129 Roberta Schumanna u obradi za gudače.
U drugom dijelu koncertu gudačima će se pridružiti kolege puhači s kojima je ansambl često surađivao u prošlosti i bio je i red da ih se uvrsti u jedan ovakav obljetnički koncert što će dati cijelom događaju svečaniji karakter. Svi zajedno izveset će, u Rijeci prilično nepoznatu, glazbu francuskog skladatelja Jean-Philippe Rameaua. Biti će to dvije orkestralne suite sa baletnom glazbom iz njegovih opera Hippolyte et Aricie (koja je prva u povijesti dobila pridjev „barokna“ u ono doba pogrdnog značenja) i Les Indes Galantes. Doista genijalna zabavna glazba koja tjera noge da se miču u ritmu glazbe. Veliki poznavalac Rameauove glazbe William Christie za njega je rekao kako je on sigurno najvažniji skladatelj baletne glazbe prije Strawinskog  što ga današnjem slušaocu čini itekako modernim i pristupačnim.

Opširnije