Preskočite na glavni sadržaj

Festival 25FPS - u ovogodišnjoj konkurenciji 24 filma

Festival 25FPS - u ovogodišnjoj konkurenciji 24 filma
Dvanaestu godinu zaredom u Zagrebu će se održati Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS - od 29. rujna do 2. listopada u Studentskom centru za nagrade će se natjecati 24 filma iz najnovije produkcije autorskih radova koji prelaze granice istražujući mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samog medija.
vrijeme: 29.09.2016.
mjesto: Sidney, Australia
url: http://www.whcsydney2014.com/

Dio programa gostovat će 6. i 7. listopada u riječkom Art-kinu Croatia, a ulaz na sve programe tradicionalno je besplatan.
 
Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora, najavili su organizatori, Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.
 
U konkurenciju za jedan od tri Grand Prixa Festivala uvršteni su i radovi hrvatskih autora Ivana Faktora i Marka Tadića, te novi filmovi istaknutih autora Bena Riversa i Jodie Mack koji su rado viđeni gosti zagrebačkog festivala. Rivers ove godine sudjeluje s filmom "Daleka epizoda", koji će otvoriti 12. Festival 25 FPS.
 
"Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack 2014. godine za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu 'Nešto među nama' – studiji koreografiranog pokreta svjetlucavih drangulija i ukrasa koji u konačnici tvore glamurozni balet u punom sjaju 16mm filmske vrpce", napominje se u najavi.
 
Hrvatski autori Ivan Faktor i Marko Tadić predstavljaju nove radove. Film "Sve bih ostavio ovdje" Ivana Faktora tijekom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom, dok je "Pokretni elementi" Marka Tadića film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela.
 
Taj je film zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se dijelom koristi vizualnim jezikom specifičnim za šezdesete i sedamdesete godine 20. stoljeća.
 
Na sedmom izdanju nagrađena korejska autorica Hayoun Kwon ove godine sudjeluje s filmom "489 godina", prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji koji priča o svojim iskustvima s istraživačke misije i nevjerojatnom otkriću iz polja prepunog mina koje je postavila J. Koreja ne zabilježivši gdje.
 
Festival donosi raznovrsne pristupe temama i filmskim tehnikama, a među zanimljivijim je znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij "Nered", film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, "Ništa ne može biti bez duhova" Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije te "Rhus Typhina", film A. Moralesove i G. Bagdasarova nastao uz pomoć Labodobleovog eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma koji je odgovoran i za nelinearnu strukturu filma.
 
Dašak dalekih krajeva i civilizacija u konkurenciju donosi "Grad Maja" meksičkog redatelja Andresa Padille Domene, film s ruba znanstvene fantastike i dokumentarca koji raščlanjuje imaginarij majanske kulture i njihov identitet danas, te "Prizori iz crtaćeg bloka" indijskog redatelja Amita Dutte, poznatog i cijenjenog po osebujnom stilu filma ukorijenjenom u indijskoj estetici i osobnoj simbolici.
 
Filmove za konkurenciju izabrali su, između njih 1462 prijavljena, Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul. Odabrani uraci natječu se za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a dodijelit će se i nagrada kritike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP, kojom organizatori potiču daljnji život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.
 
Festival i ove godine priprema svoje stalne programe kojima dublje prodire u žanr, "Žiri predstavlja", "Ode filmu", "Expanded Cinema", "Refleksi", a održat će se i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima te posebne projekcije.
 
Festivalski programi održavat će se u kinu SC, Francuskom paviljonu, dvorani MM i Teatru &TD. (Hina)