Preskočite na glavni sadržaj

4. koprivnički Street art festival

U petak počinje četvrti po redu Street art festival koji će se održati na poznatim lokacijama oko gradskog i srednjoškolskog centra, a trajat će do 27. lipnja.
vrijeme: 27.06.2016.
mjesto: Koprivnica

Kvalitetna ulična umjetnost doprinosi razvoju identiteta grada. Ulaskom umjetnosti u javne prostore, a izlaskom iz klasičnih galerijskih prostora, umjetnički rad se oslobađa ustaljenih okvira i komunicira sa svima, ne isključujući nikoga. Na tom tragu pokrenut je koprivnički Street art festival koji će 2016. doživjeti još jedno, četvrto izdanje u organizaciji Mamuza - udruge posvećene promicanju suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.
 
U posljednje tri godine pasivne su fasade škola, vrtića i dvorišta postale uređene, vizualno zanimljive i privlačne, a Koprivničancima i njihovim gostima svake godine predstavljaju nove umjetničke radove najboljih potpisnika street arta. Gradski prostori koji su čekali rušenje ili nove vlasnike preuzet će ulogu izlagačkog prostora, a osim oživljavanja zapuštenih prostora muralima, ovogodišnji festival aktivno će oživjeti i  život ulica i čitavih kvartova.
 
Cilj ovogodišnjeg SAFa je vratiti na ulicu ono što je nekoć činilo njen život – kvartovska druženja, dječje igre s asfalta i igrališta, mirise večernjih slatkih zalogaja koji su dopirali iz kuća i stanova, plesnjake na otvorenom, kupovinu u garaži i brojne druge aktivnosti koje će potaknuti interakciju i lijepa druženja tijekom toplih lipanjskih popodneva i večeri.
 
Osim popratnih sadržaja na svakoj lokaciji, ovogodišnje izdanje Street art festivala predstavit će i Papergirl. Iako Koprivničancima još uvijek nepoznat, Papergirl je umjetnički projekt osnovan 2006. godine u Berlinu. Danas se Papergirl organizira u stotinama svjetskih gradova, a kreće otvorenim pozivom građanima svih uzrasta i sposobnosti da doniraju svoje radove na način da ih ubace u Papergirl kutije postavljene na određenim lokacijama u gradu. Radovi će nakon njihova prikupljanja, biti izloženi na izložbi pristiglih radova. No priča ne završava tu – već će  se radovi po uzoru na američke Paperboys dostavljače novina, na biciklima dijeliti slučajnim prolaznicima srolani u tuljce. Ovaj će dio festivala spojiti publiku i umjetnost na interaktivan način te širiti pozitivan stav i suradnju među ljudima. Festival će završiti šetnjom uz vodstvo prostorom, a u tom ćemo vikendu festival upotpuniti koncertom na jednoj od lokacija.
 
Na Festivalu će se predstaviti umjetnici iz Hrvatske: Acid Monk, Sinko ThePsiho, Hađaga, Andrija Večenaj, Chez, Artu Ditu - Smelly Feet, Mop Hap, Kopito Zla, Antonio Grgić, Mene Mei i Kristijan Smok.

Program pratite na Facebook stranici Festivala