Preskočite na glavni sadržaj

Tribina IEF - Price o svjetskoj književnosti

U utorak, 7. lipnja 2016. u 12.30 sati u sklopu ciklusa Tribina IEF-a u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku održat će se izlaganje dr. sc. Simone Delić pod naslovom: 'Priče o svjetskoj književnosti i o folkloru iz folklorističke i književnoantropološke perspektive: na primjeru grčkih zbornika s ISFNR konferencije u Ateni od 21.-27.6.2009. '
vrijeme: 07.06.2016. 12:30
mjesto: Šubićeva 42, V. kat, Zagreb

Iz najave predavanja:
"
U svojem predstavljanju ovih grčkih zbornika posebno bih istaknula ono što mi se čini da je misija ovih zbornika i cijeloga tog lijepog skupa u Ateni, a to je apel za spas ostanka znanstvenog proučavanja književnosti u sklopu Akademije uopće, a onda posebno i u kontekstu proučavanja folklora i književnosti. Izuzev dva teksta koji referiraju na grčku književnost, noviju i stariju (Apulejeva “Zlatnog magarca”), ili na širi kontekst književnosti (npr. na Plutarha), referati se uglavnom izravno referiraju na različite folklorne žanrove, dovodeći ih u vezu sa širim mediteranskim ili svjetskim etnološkim i antropološkim kontekstom. Mislim da je cilj takve etike i politike objavljivanja zbornika privoliti jedan dio znanstvene javnosti da spase, nasljeđe koje je svojevrsna “nematerijalna kulturna baština” Svijeta, uz apel da se izbjegne na dulji rok batrachomyomachia ratovanje na razini teorijskih akademskih disciplina. Ili, pogledamo li svijet vedrijim mozartovskim naočalama, da se pozove na lijepo putovanje u “adrenalinski park” oneobičavanja folkloristike, koje etnologiju i antropologiju ne doživljava kao prijetnju, nego kao inspirativni poticaj za iskušavanje vlastitih teorijskih mogućnosti i potencijala disciplina i folkloristike i književne antropologije".

Dr. sc. Simona Delić, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku diplomirala je na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, magistrirala je s temom Tema obitelji u hrvatskoj tradicijskoj baladi te doktorirala s temom Žanr balade na Mediteranu: književnoteorijski i književnoantropološki aspekti hrvatske i španjolske usmene tradicije u 20. stoljeću. Članica je Komisije za baladno pjesništvo (International Ballad Commission), Sociedad Española de Literatura General y Comparada (Španjolskog društva za opću i komparativnu književnost) te Hrvatskog društva književnih prevodilaca.