Preskočite na glavni sadržaj

Industrijska baština u gradu Osijeku

Otvorenje izložbe pod nazivom 'Industrijska baština u gradu Osijeku,  urbanim industrijskim cjelinama tzv. company town Đurđenovac, Belišće i Borovo te planska naselja - pustare Belje u Baranji' održava se danas, 31. svibnja, u 12 sati, u Holandskoj kući u Sisku, a ostaje otvorena do 30. lipnja.
vrijeme: 31.05.2016.
mjesto: Sisak; Holandska kuća, Rimska 10
url: http://www.muzej-sisak.hr

Izložba prezentira industrijsko naslijeđe grada Osijeka, od osnivanja i izgradnje industrijskih pogona koji su zaslužni za stvaranje gradske fizionomije danas, gradnju stambenih naselja oko velikih industrijskih kompleksa na praznim prostorima izvan grada, a koja su sadržavala sve popratne javne sadržaje potrebne za moderan način života (tzv. company town) do izgradnje planskih naselja - pustara namijenjenih stanovanju poljoprivrednih radnika, uzgoju stoke te skladištenju žitarica.

Valorizacijom i promocijom bogate industrijske baštine Osječko–baranjske županije istražuju se urbanističke, arhitektonske, umjetničke, povijesne i druge vrijednosti u okvirima srednjoeuropskog konteksta.

Industrijsko nasljeđe prikazano je kroz arhivsku i povijesnu dokumentaciju, zatim stanje danas evidentirano na fotografijama te status i tretman zaštite na primjerima pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara ili kompleksa unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina, kao i potencijalnih kulturnih dobara.