Preskočite na glavni sadržaj

10. filmska revija 'Može i bez Hollywooda' u Velikoj Gorici

Revija 'Može i bez Hollywooda' održava se od 26. svibnja do 1. lipnja u kinu Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica). Ova manifestacija kontinuirano promiče kvalitetnu europsku ali i svjetsku filmsku produkciju, pružajući priliku gledateljima da bar ponekad naprave odmak od komercijalne američke filmske ponude. Ulaz na sve projekcije je besplatan!
vrijeme: 26.05.2016.
mjesto: Velika Gorica
url: http://www.pouvg.hr/

Jubilarno, deseto izdanje revije u potpunosti je posvećeno europskom filmu. Prilika je to da se pogleda sedam odličnih naslova vrlo intrigantnih priča, od drama do trilera…
 
Raspored projekcija: 
 
Čovjek koji je spoznao beskonačnost
biografska drama, 108', Velika Britanija
režija: Matt Brown
uloge: Jeremy Irons, Dev Patel, Stephen Fry
 
Biografska priča o životu samoukog indijskog matematičara po imenu Srinivasa Ramanujan. Ramanujan 1913. godine putuje na fakultet Trinity na Cambridgu, gdje upoznaje ekscentričnog profesora G.H. Hardyja i bori se s predrasudama kako bi otkrio svoju matematičku genijalnost. Indija je njemu u čast 22.12. (njegov rođendan) proglasila Nacionalnim danom matematike.
 
Pravi muškarac
drama, 93', Francuska
režija: Stéphane Brizé
uloge: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck
 
Thierry ima 51 godinu i nezaposlen je već 20 mjeseci. Uskoro pronalazi posao kao čuvar u velikom supermarketu, ali se ubrzo suočava s nezgodnom situacijom koju mora riješiti. Sve to ga dovodi u sukob s vlastitom savjesti. Vincent London, kao jedini profesionalni glumac u filmu koji ima odlike i dokumentarca, na Festivalu u Cannesu osvojio je nagradu za najboljeg glumca.
 
Labirint laži
drama, 124', Njemačka
režija: Giulio Ricciarelli
uloge: André Szymanski, Alexander Fehling
 
Labirnit laži je priča koja otkriva zavjeru njemačkih institucija koje su pokušale zataškati zločine nacista iz Drugog svjetskog rata. Njemački predstavnik za filmsku nagradu Oscar! Temeljen na stvarnim događajima istrage koja je dovela do suđenja nacističkim zločincima optuženim za zločine počinjene u koncentracijskom logoru Auschwitz.
 
Pogled s neba
 triler, drama, ratni, 102', Velika Britanija
režija: Gavin Hood
uloge: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman
 
Radnja filma obrađuje aktualnu temu modernog ratovanja na daljinu i etičke dileme koje uz to dolaze. Pukovnica Katherine Powell vodi tajnu misiju hvatanja terorističke skupine koja živi u sigurnoj kući u Nairobiju, u Keniji. Kad sazna da teroristička skupina planira provesti samoubilački napad, njezina misija je njihovo uništenje. No, tada shvati da se u toj kući nalazi i devetogodišnja djevojčica. Što poduzeti?
 
Van sebe
drama, komedija, 80', Norveška
režija: Ole Giæver
uloge: Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem
 
Ole Giæver, redatelj, scenarist i glavni glumac u filmu kreće na neobičan i nepredvidiv izlet. Martin je na rubu krize srednjih godina. Nakon dosadnog radnog dana ispunjenog sanjarenjima, Martin odluči spakirati ruksak i otići u prirodu. Čeka ga mirna i na trenutke opasna avantura, jer koliko god je zabavno trčati gol po divljini, uvijek možete naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Bez cenzure, egzistencijalan i duhovit, ovo je film o tome što znači biti ljudsko biće i o svemu onome što nas muči ali i pokreće. Film je dobitnik nagrade Europa Cinemas na Berlinaleu.
 
Lekcija
drama, 105', Bugarska
režija: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
uloge: Margita Gosheva, Ivan Burnev, Ivanka Bratoeva
 
Nadežda je mlada profesorica engleskog u bugarskom gradiću. U svojim krutim moralnim stavovima jednako je nepopustljiva prema drugima koliko i prema sebi samoj. Kada u razredu netko ukrade novčanik jednog od učenika, Nadežda pokuša otkriti kradljivca kako bi ga naučila lekciju. No situacija se brzo pretvara u test njezinih vlastitih moralnih vrijednosti. Naime, i ona sama našla se u teškoj financijskoj situaciji: dug se nakuplja i prijeti da će uništiti čitavu obitelj, a pasivni muž alkoholičar ne čini ništa kako bi joj pomogao. Kada im zbog propuštene uplate banci zaprijeti deložacija, Nadežda ima tri dana da sakupi potreban novac, a pod pritiskom počnu popuštati i njezini plemeniti principi.
 
Izdajnik po našem ukusu
triler, 107', Velika Britanija
režija: Susanna White
uloge: Damian Lewis, Ewan McGregor, Naomie Harris
 
Film je ekranizacija romana Johna le Carrea. Mladi profesor s Oxforda i njegova djevojka, odlaze na odmor na karipski otok Antiguu. Tamo upoznaju ruskog milijardera koji ih poziva odigraju partiju tenisa, ali - kao što to kod rusa obično biva - partija tenisa nikad nije samo ono što se čini. Prijedlog koji na rastanku dobiju i prihvate, odvest će ih na vrtoglavo putovanje od teniskih terena Roland Garrosa do luksuzne jahte, od sigurne kuće u švicarskim Alpama do najmračnijih zakutaka Londona i sumnjiva savezništva s britanskim obavještajnim agencijama.
 
Detaljan raspored projekcija dostupan je na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC